Aplicație a elevilor din Satu Mare în ajutorul victimelor montane, apreciată în Costa Rica

Aplicație a elevilor din Satu Mare în ajutorul victimelor montane, apreiată în Costa Rica

O echipă de elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare a reprezentat România la o competiție internațională de creativitate în domeniul științei, desfășurată în Costa Rica: MILSET – ExpoCiencias Nacional Costa Rica, organizată de MILSET America Latină. Elevii români, constituiți în echipa Multitouchcnme, au contribuit la realizarea unei aplicații numite Life Saver, utilizabilă în condiții deosebite, pentru găsirea și salvarea unor oameni. Proiectul are ca obiectiv „furnizarea unei soluții inovative pentru salvări montane și protejare a mediului și a biodiversității”. Aplicația este funcțională, utilă echipelor salvamont. Fără a intra aici în detalii tehnice, este de reținut caracterizarea coautorilor, potrivit cărora funcționarea are la bază „aplicația Life Saver (Dashboard și Mobilă), asociată  cu o inteligență artificială, un chatbot, care constituie eco-inovația și oferă servicii de mediu”. O a doua soluție elaborate în context „propune un  sistem de supraveghere inteligentă formată din CIP-uri dotate cu AI și drone”.

Elevii din Satu Mare au obținut dreptul de reprezentare internațională ca medaliați cu bronz la Concursul Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF 2020.

Întreaga echipă de proiect este formată din Andrei Pișcoran – Software (XA), Darian Șandru – documentare, PR (XA), Georgian Marița – Computer Art (XA), Echipa Multitouchcnme – Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare, Atelier Transdisciplinar – Centrul Județean de Excelență Satu Mare. Coordonatorul echipei, din perspectivă transdisciplinarăm, este dr. Georgeta Cozma.

Detalii: www.satmareanul.net