Apel global pentru oprirea răspândirii de informații nocive privind pandemia

Apel global pentru oprirea răspândirii de informații nocive privind pandemia

În perioada actuală, de accentuare a pandemiei Covid-19 și în același timp de afirmare a unor manifestări și exprimări contrare măsurilor științifice, legiferate, de protecție, instituțiile mondiale responsabile în domeniile medical, educațional, social reacționează prin apeluri la rațiune și acțiune „pentru diseminarea rapidă a informațiilor fundamentate științific și pentru a preveni răspândirea informațiilor false, respectând totodată libertatea de exprimare”.

În acest sens, s-a desfășurat un webinar în marja celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU, susținut de OMS, ONU, UNICEF, UNAIDS, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), UNESCO, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), Inițiativa ONU Global Pulse și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), împreună cu guvernele Indoneziei, Thailandei și Uruguayului. Scopul webinarului a fost „de a atrage atenția asupra impactului negativ al răspândirii informațiilor false și al dezinformării, aceasta din urmă fiind difuzarea deliberată de informații false pentru promovarea anumitor interese”.

Reținem din intervențiile participanților

António Guterres, secretarul general al ONU: „În momentul în care virusul s-a răspândit în întreaga lume, s-au propagat frenetic mesaje eronate și chiar periculoase pe toate platformele de socializare, din cauza cărora oamenii au devenit confuzi și imprudenți, fiind induși în eroare. Inițiativa noastră, denumită Verificat, luptă împotriva informațiilor false, cu arma adevărului. Colaborăm cu partenerii media, persoanele fizice, persoanele cu influență și platformele de socializare pentru a difuza conținut ce promovează știința, oferă soluții și încurajează solidaritatea. Aceste demersuri vor fi esențiale în efortul de a obține încrederea publicului în siguranța și eficacitatea viitoarelor vaccinuri împotriva Covid-19. Avem nevoie de un vaccin pentru oameni care să aibă un preț accesibil și să fie disponibil tuturor”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Informațiile false și dezinformarea pun în pericol sănătatea și viața, subminând încrederea în știință, în instituții și în sistemele medicale. Pentru a combate pandemia, avem nevoie de încredere și solidaritate, iar în contextul unei lipse de încredere, există mult mai puțină solidaritate. Informațiile false zădărnicesc răspunsul la pandemie, prin urmare trebuie să ne unim forțele pentru a lupta împotriva lor și pentru a promova recomandările de sănătate publică ce au o bază științifică. Principiile care ghidează răspunsul la COVID-19 se aplică și în cazul gestionării infodemiei. Trebuie să o prevenim, să o detectăm și să o combatem, împreună și cu solidaritate”.

Achim Steiner, administratorul PNUD: „Pe lângă impactul direct asupra răspunsului la pandemie, dezinformarea subminează încrederea populației în procesele și instituțiile democratice, exacerbând discrepanțele sociale. Este una dintre cele mai preocupante provocări ale vremurilor noastre din sfera guvernanței. PNUD colaborează intens cu statele membre, alte agenții ONU și partenerii în dorința de a identifica soluții holistice care respectă drepturile omului”.

Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF: „Dezinformarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă copiii în prezent. Aceasta profită de fisurile existente la nivelul încrederii în societăți și instituții și le adâncește, subminează încrederea în știință și medicină și divizează comunitățile. În forma lor cea mai pernicioasă, cum ar fi atunci când conving părinții să nu își vaccineze copiii, pot fi chiar fatale. În condițiile în care informarea eronată este mai degrabă un simptom decât o boală, pentru a o combate nu ajunge simplul adevăr. Este nevoie și de încredere între lideri, comunități și cetățeni”.

Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAIDS: „Putem învinge Covid-19 doar prin fapte, știință și solidaritate comunitară.Informațiile false perpetuează stigmatizarea și discriminarea și nu trebuie să stea în calea eforturilor de a asigura protecția drepturilor omului și accesul persoanelor cu risc și al celor marginalizate la servicii medicale și protecție socială”.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO: „De la debutul pandemiei, UNESCO și-a activat rețeaua internațională de parteneri media, jurnaliști, persoane care verifică veridicitatea informațiilor, posturi de radio comunitare și experți, pentru a pune la dispoziția cetățenilor mijloacele prin care să lupte împotriva informațiilor false și a zvonurilor — fenomene exacerbate de pandemie. Mobilizarea colectivă în scopul promovării informațiilor de calitate și fiabile, respectând totodată libertatea de exprimare, este esențială. Avem nevoie de o presă liberă, independentă și pluralistă mai mult ca niciodată”.

Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor: „Încrederea este o piatră de temelie în lumea noastră digitală. Prin intermediul îndelungatei inițiative a OMS și UIT BeHe@lthy BeMobile, UIT colaborează cu ministerele naționale din domeniul telecomunicațiilor și al sănătății și cu operatorii de rețele mobile, încă de la începutul acestei crize, pentru a transmite SMS-uri persoanelor care, poate, nu au acces la internet, oferindu-le sfaturi medicale fondate pe date științifice și dovezi pentru combaterea COVID-19, direct pe telefoanele lor mobile”.

Jagan Chapagain, secretar general al IFRC: „Implicarea comunităților în modul în care este percepută și combătută boala este crucială pentru câștigarea încrederii și eliminarea focarelor. Dacă răspunsul nostru nu reflectă preocupările și percepțiile comunităților, nu vom fi considerați parteneri relevanți sau de încredere de către populațiile afectate, iar răspunsul la epidemie riscă să dea greș. Mai mult ca niciodată, serviciile locale de intervenție sunt în prima linie în această criză. Trebuie să recunoaștem rolul incredibil pe care îl joacă acestea în ceea ce privește înțelegerea și valorificarea cunoștințelor locale și a feedbackului oferit de comunitate”.

Robert Kirkpatrick, director al Global Pulse, inițiativa secretariatului general al ONU privind datele de mare volum și inteligența artificială: „Inițiativa ONU Global Pulse a luat naștere în urmă cu zece ani în cadrul sistemului ONU, folosind pentru prima dată informații predictive în timp real în scopul protejării comunităților vulnerabile în perioade de criză. În timpul actualei pandemii, am remarcat o creștere enormă a solicitărilor de analize de date avansate din partea agențiilor ONU și a statelor membre. Vom continua să colaborăm cu OMS și alți parteneri pentru a contribui la identificarea și combaterea informațiilor false și a dezinformării”.

„Pandemie” de informații

Infodemia este definită de OMS ca „supraabundență de informații atât online, cât și offline – și informații corecte, și informații false și dezinformare”. Pe această temă, statele membre ale OMS au adoptat în mai 2020 Rezoluția WHA73.1 privind „răspunsul la Covid-19 în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății. Rezoluția precizează faptul că gestionarea infodemiei este un demers critic pentru combaterea pandemiei de Covid-19: statele membre sunt îndemnate să furnizeze conținut fiabil referitor la Covid-19, să ia măsuri pentru combaterea informațiilor false și a dezinformării și să folosească tehnologiile digitale în cadrul răspunsului lor. Rezoluția îndeamnă de asemenea organizațiile internaționale să combată informațiile false și dezinformarea din sfera digitală, să prevină activitățile cibernetice nocive care subminează răspunsul sanitar și să sprijine transmiterea de date științifice populației”.