29 noiembrie 2022Cultură

Ansamblul cameral Ars Subtilior  – talent și valoare

Ansamblul de muzică de cameră Ars Subtilior a fost înființat cu scopul de a promova creația muzicală cultă românească din secolul XX până în prezent. Germenele care a insuflat ideea de a iniția o formație de muzică contemporană a fost reprezentat de dorința întregului grup de a atrage atenția publicului meloman înspre muzica românească. Din acest motiv, ansamblul își propune să ilustreze în spațiul contemporaneității creația compozitorilor care au impus Ro­mânia pe harta muzicii culte: George Enescu, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Dumitru Capoianu, Dan Constantinescu, Ștefan Niculescu, Anatol Vieru, Aurel Stroe, Tudor Ciortea, Tiberiu Olah și mulți alții. Acești compozitori au reușit, în adevăratul sens al cuvântului, să promoveze arta subtilă a muzicii universale. Ansamblul Ars Subtilior nu își propune să se limiteze la muzica românească a secolului XX, punând în lumină compozițiile muzicale ale actualilor creatori, mulți dintre ei discipoli ai marilor compo­zitori români deja menționați: Adrian Iorgulescu, Dan Dediu, Doina Rotaru, Adrian Pop, Livia Teodorescu-Ciocănea etc.

Ansamblul de muzică de cameră Ars Subtilior este format din următorii interpreți: Mihai Vaida (membru fondator), Marius Boldea (membru fondator), Vlad Gînța (membru fondator), Ana Bădică, Iulia Vaida, Alexandru Ștefănoiu, Cristina Fieraru, Cătălin Răducanu, Daniel Ghirvu, Andrei Stănculescu, Diana Ciudin, Diana Jipa, Mihai Pintenaru și Carina Boanță. Se poate remarca deja în activitatea formației o anumită mlădiere, o diversificare a interpretării creației muzicale românești, din trecut, în prezent, cu repere reprezentative înspre viitor. Ansamblul cameral Ars Subtilior își propune o reliefare a activității compozitorilor care se afirmă acum, croindu-și o promițătoare carieră muzicală, ducând mai departe moștenirea generațiilor anterioare. Printre aceștia îi amintim pe Alin Chelărescu, Bogdan Pintilie, Andrei Petrache, George Păiș, Vlad Gînța și mulți alții. Bineînțeles, nu putem să nu remarcăm faptul că ansamblul nu își propune promovarea compozitorilor români, ci și a interpreților, ansamblul cameral Ars Subtilior fiind format din muzicieni tineri, cu o înțelegere temeinică și nuanțată a muzicii și cu o deschidere remarcabilă către noutate și inedit, un periplu sumar prin itinerariile carierei lor, scurte, dar și cuprinzătoare, putând releva o varietate stilistică rar întâlnită în generația lor.

Înființată în anul universitar 2021-2022 de câțiva entuziaști muzicieni, masteranzi sau doctoranzi în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, ansamblul de muzică de cameră Ars Subtilior și-a propus să abordeze, în cea mai mare parte, repertoriul românesc din secolul XX până în prezent, reușind să programeze, în cele peste zece concerte susținute în această stagiune, nume consacrate ale muzicii contemporane românești precum Doina Rotaru, Livia Teodorescu-Ciocănea, Dan Dediu sau Diana Rotaru. Pe lângă aceste nume de compozitori care nu mai au nevoie de nicio pre­zentare, ansamblul a căutat să promo­veze și generația tânără, cultivând creații ale unor compozitori de mare perspectivă, precum Alin Chelărescu, Bogdan Pintilie și George Păiș, creații interpretate pe diferite scene de către membrii ansamblului, cu precizarea că lucrările lui Alin Chelărescu și George Păiș au fost dedicate ansamblului de muzică de cameră Ars Subtilior.

Concertele susținute de ansamblu au debutat în cadrul Festivalului Constantin Silvestri al Filarmonicii de stat din Târgu-­Mureș din 12 octombrie 2021. Primele trei concerte au avut un caracter de mini turneu, deoarece ansamblul de muzică de cameră Ars Subtilior a concertat în 12 octombrie la Târgu-Mureș, la Palatul Culturii, Sala Mare, în 13 octombrie la Sighișoara, în sala Barocă a Primăriei, și în 15 octombrie la Brașov, în Sala Patria.

Piesele care au fost interpretate re­­prezintă realizări importante ale muzicii clasice românești: Sonata nr. 4 pentru pian, op. 28, nr. 1, de Constantin Silvestri, interpretată de Marius Boldea, Sonatina pentru pian la patru mâini, de Dan Constantinescu, interpretată la pian de Ana Bădică și Marius Boldea, Sonata pentru flaut și pian, op. 23, nr. 2, de Constantin Silvestri, interpreți: Mihai Vaida – flaut, Cătălin Răducanu – pian, Introducere și allegro pentru flaut, de Dinu Lipatti, interpretată de Mihai Vaida, Idile et Guerrille, op. 76 pentru pian la 4 mâini, interpretată de Ana Bădică și Ma­­rius Boldea, și Brâncuși études pentru vioară, flaut alto și pian, de Vlad Gînța, interpreți: Diana Ciudin – vioară, Mihai Vaida – flaut și Cătălin Răducanu – pian.

Ansamblul cameral Ars Subtilior a susținut, de asemenea, o serie de trei concerte la Filarmonica din Brașov, intercalate cu un concert în sala George Enescu din cadrul Universității Naționale de Muzică București. Programele pe care ansamblul le-a susținut au fost diverse, combinând nume consacrate ale muzicii contemporane românești cu compozitori români care aparțin primei jumătăți a secolului XX: George Enescu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti și Sigismund Toduță. Programul formației din 5 noiembrie 2021 a conținut piese de George Enescu, Sonata pentru pian, op. 24, nr. 1 (interpret Cătălin Răducanu), Constantin Silvestri, Piese de concert, op. 28 (interpret Marius Boldea), Mihail Jora, Joujoux pour Ma Dame, cinq pièces pour Piano, op. 7 (interpret Cătălin Răducanu), Dan Dediu, Naufragi pentru flaut solo (interpret Mihai Vaida), Vlad Gînța, Improvizații pentru pian solo (interpret Marius Boldea).

În programul formației din 26 noiembrie au figurat piesele Rapsodia, op. 11, nr. 2, pentru pian la patru mâini, de George Enescu (interpreți Ana Bădică și Marius Boldea – pian), Jocuri populare românești din Transilvania, op. 4, nr. 1, pentru pian la 4 mâini, de Constantin Silvestri (interpreți Ana Bădică și Marius Boldea), Sonata pentru flaut și pian, de Sigismund Toduță (interpreți Mihai Vaida – flaut, Vlad Gînța – pian), The two Gods, pentru flaut alto și vioară, de Vlad Gînța (interpreți Diana Ciudin – vioară, Mihai Vaida – flaut alto), Cântec și dans, pentru pian la 4 mâini, de Leon Klepper (interpreți Ana Bădică și Marius Boldea) și So­nata pentru pian și vioară, op. 25, nr. 3, de George Enescu (Diana Ciudin – vioară, Cătălin Răducanu – pian).

Programul formației Ars Subtilior din 7 decembrie de la Universitatea Națională de Muzică București a cuprins piesele Geamparale, de Cătălin Ștefănescu (in­terpret Alexandru Ștefănoiu – chitară), Sonata nr. 4 pentru pian, op. 28, nr. 1, de Constantin Silvestri (interpret Marius Boldea), Meander, de Diana Rotaru (in­terpret Mihai Pintenaru – clarinet), Joujoux pour Ma Dame, cinq pièces pour Piano, op. 7, de Mihail Jora (interpret Cătălin Răducanu), Idile et Guerrille, op. 76, pentru pian la 4 mâini, de Dan Dediu (Ana Bădică și Marius Boldea – pian), Brâncuși études pentru vioară, clarinet și pian, de Vlad Gînța (interpreți Diana Ciudin– vioară, Mihai Pintenaru – clarinet, Cătălin Răducanu – pian), Cvartetul Cosmopolit, de Alin Chelărescu (interpreți Diana Jipa – vioară, Carina Boanță – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Cătălin Răducanu – pian, Andrei Stănculescu – dirijor).

Programul recitalului ansamblului cameral Ars Subtilior din data de 10 de­cembrie a cuprins piese de mare interes din repertoriul muzicii clasice românești: Geamparale, de Cătălin Ștefănescu (in­terpret Alexandru Ștefănoiu – chitară), Șapte cântece pe versuri de Clément Marot, de George Enescu (interpreți Cristina Fieraru – soprană, Cătălin Răducanu – pian), Fum, de Doina Rotaru (interpret Mihai Pintenaru – clarinet), Thoughts from a mansion, de Bogdan Pintilie (interpreți Diana Jipa – vioară, Mihai Vaida – flaut, Vlad Gînța – pian), Ciment străveziu, de George Păiș (interpreți Diana Jipa, Mihai Vaida, Marius Boldea), StilMania, de Alin Chelărescu (interpreți Diana Jipa, Carina Boanță – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Cătălin Răducanu – pian, Andrei Stănculescu – dirijor). În a doua parte a stagiunii, an­samblul a susținut trei concerte și o apariție în festivalul CHEI din cadrul Universității Naționale de Muzică București, unde tinerii și talentații interpreți au fost invitați să interpreteze lucrarea compozitorului George Păiș, Ciment străveziu.

Programul recitalului de la Casa de Cultură „Friedrich Schiller“ din data de 21 aprilie 2022 a cuprins interpretarea unor lucrări importante: Baladă pentru vioară și pian, de Ciprian Porumbescu (interpreți Iulia Vaida – vioară, Ana Bădică – pian), Rapsodia, op. 11, nr. 2, pentru pian la patru mâini, de George Enescu (Ana Bădică, Marius Boldea – pian), Jocuri populare românești din Transilvania, op. 4, nr. 1, pentru pian la 4 mâini, de Constantin Silvestri (interpreți Ana Bădică, Marius Boldea), Trei cântece pentru Til, de Felicia Donceanu (interpreți Ana Bădică – pian, Cristina Fieraru – soprană), Șapte cântece pe versuri de Clément Marot, de George Enescu (Cristina Fieraru – soprană, Vlad Gînța – pian), Sonată pentru flaut și pian, de Sigismund Toduță (interpreți Mihai Vaida – flaut, Vlad Gînța – pian), Brâncuși études pentru vioară, flaut alto și pian, de Vlad Gînța (interpreți Iulia Vaida – vioară, Mihai Vaida – flaut alto, Vlad Gînța – pian). Programul din data de 20 mai din cadrul Fi­­larmonicii Brașov a cuprins piesele Sonata pentru vioară și pian, op. 6, nr. 2, în fa minor, de George Enescu (interpreți Diana Ciudin – vioară, Cătălin Răducanu – pian), Variațiuni și fugă pe o temă de Handel, op. 24, în Si bemol major, de Johannes Brahms (interpret Cătălin Ră­­ducanu – pian), Suita, op. 10, nr. 2, în Re major, de George Enescu (interpret Ma­­rius Boldea – pian), 6 dansuri ungare (4, 5, 11, 13, 14, 16), de Johannes Brahms (in­­terpreți Ana Bădică – pian, Marius Boldea – pian).

Ansamblul cameral Ars Subtilior a concertat la Ateneul Român în data de 14 iunie 2022, remarcându-se prin interpretarea nuanțată a pieselor Cantabile și presto, de George Enescu (interpreți Mihai Vaida – flaut, Ana Bădică – pian), Jocuri populare românești din Transilvania, op. 4, nr. 1, pentru pian la 4 mâini, de Constantin Silvestri (interpreți Ana Bădică, Marius Boldea – pian), Sonată pentru flaut și pian, de Sigismund Toduță (Mihai Vaida, Vlad Gînța – pian), două lied-uri – Chiot și Lupii –, de Mihail Jora (Cristina Fieraru – soprană, Marius Boldea), Mugurii de Marțian Negrea (Cristina Fieraru – soprană, Marius Boldea – pian), Sonatina buffa pentru pian la 4 mâini „Omagiu lui Charlie Chaplin“, de Livia Teodorescu-Ciocănea (interpreți Ana Bădică, Marius Boldea – pian), Zaira, op. 166, de Dan Dediu (interpret Alexandru Ștefănoiu – chitară), trei lied-uri pe versuri proprii pentru te­­nor și pian, de Vlad Gînța (Daniel Ghirvu – tenor, Vlad Gînța – pian).

Ansamblul de muzică de cameră Ars Subtilior reprezintă o inițiativă de excelentă ținută muzicală, menită să susțină promovarea muzicii clasice românești de ieri și de azi, cu concursul unor tineri și talentați interpreți în plină afirmare.

Articol publicat în Tribuna Învățământului nr. 34 – octombrie 2022

Distribuie acest articol!