Angajații din Educație vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID

  Angajații din Educație vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID

Angajații din sistemul educational vor avea prioritate atunci când va fi distribuit vaccinul împotriva COVID-19. Declarația a fost făcută de premierul Ludovic Orban, după ce Ministerul Sănătății a trimis către toate ministerele o circular prin care solicit ca fiecare instituție să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-COVID așteptat să intre în România la finalul lunii decembrie.

Categoriile de personal care vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID sunt următoarele: personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private; personalul care efectuează activități esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc.); personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor;  persoanele de peste 18 ani vulnerabile (vârstnici peste 65 de ani și oamenii cu boli cronice).

Ulterior acestei etape, va fi vaccinate populația generală.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a anunțat că strategia de vaccinare va fi făcută publică spre sfârșitul lui noiembrie. „Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație, stabilite pe criterii epidemiologice și medicale, a spus președintele. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale, precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente”. Dozele de vaccin vor veni în tranșe, pentru că necesită condiții speciale de transport. Potrivit Digi24, un vaccin ar putea fi gata la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.