Andrei Volosevici este avocat, membru al Baroului Prahova din anul 2000. În 2008, la vârsta de 32 de ani, a câștigat primul mandat de primar al municipiului Ploiești. După o pauză de opt ani, s-a întors la primărie, pentru al doilea mandat de edil, pe care l-a început în plină pandemie de coronavirus. Andrei Volosevici a promis mult în campania electorală, deoarece spune că vrea să readucă Ploieștiul la normalitate. Despre educație, afirmă că este prioritară pentru primăria pe care o conduce. Și-a propus ca până la sfârșitul mandatului să finalizeze construirea mai multor unități de învățământ. Foarte importantă pentru el este și obținerea de la Consiliul Local a unui buget mai mare pentru întreținerea și reparațiile din școli și promite că va susține întotdeauna excelența în educație.
Domnule primar, cum a traversat Ploieștiul perioada de pandemie? Cum v-ați implicat în susținerea școlii?
Foarte greu. Situația a fost extrem de dificilă și nu neapărat în privința obligațiilor de protecție socială ci, mai ales, în privința asigurării unui climat social op–tim, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. La nivel tehnic, am urmat și am respectat cu strictețe toate procedurile specifice pandemiei, în timp ce la nivel social am încercat să menținem relațiile profesor-elev, precum și cele dintre colegi. Am reușit ca în toată perioada prezenței la cursuri, în timpul pandemiei, să asigurăm toate materialele de protecție sanitară necesare desfășurării actului educațional în condiții de sigu-ranță, în toate unitățile de învățământ aflate în administrarea municipalității. Reamintesc că administrația publică ploieșteană are în administrare peste 80 de unități de învățământ preuniversitar. Ca municipali-tate, am colaborat și cu Instituția Prefectului din Județul Prahova și cu Direcția de Sănătate Publică Prahova pentru dotarea cu materiale a liceelor, școlilor gimnaziale, grădinițelor și creșelor din orașul nostru. Doresc să mulțumesc și partenerilor sociali care ne-au sprijinit în această perioadă, oferind măști și dezinfectant.
Consider că a trebuit, într-un fel sau altul, să ne reinventăm metodele de lucru și de comunicare cu ceilalți, iar învățământul online a fost și pentru noi o provocare
Ce a făcut Primăria Municipiului Ploiești pentru susținerea învățământului digital?
Pandemia de Covid-19 ne-a schimbat tuturor felul de a trăi. Învățământul a fost unul dintre segmentele sociale afectate încă de la început de această situație, iar soluția cursurilor derulate în sistem online a trebuit rapid aplicată, pentru a se susține o continuitate a educației în rândul copiilor. Să nu uităm că școala re–prezintă și un spațiu al interacțiunii, în care copiii noștri învață și abilități sociale și emoționale, dincolo de educația propriu-zisă. Noi, cei din administrația ploieșteană, am înțeles din start că problemele cu care ne-am confruntat în contextul acestei pandemii trebuie gândite în cheia adaptării, a eficienței și a dialogului constructiv, precum și a înțelegerii față de semeni. Am căutat permanent soluții pentru a veni în sprijinul comunității locale și pentru a diminua, pe cât posibil, consecințele acestei stări, implicit ale perioadelor de izolare și distanțare socială impuse de regulile sanitare. Consider că a trebuit, într-un fel sau altul, să ne reinventăm metodele de lucru și de comunicare cu ceilalți, iar învățământul online a fost și pentru noi o provocare pe care, în limita atribuțiilor legale care ne revin, am reușit să o rezolvăm. Evident că ne-am implicat în susținerea învățământului digital alături de Consiliul Județean și Prefectură (Guvern), prin achiziționarea de tablete și crearea unui cadru instituțional digitalizat. În acest sens, am participat direct la realizarea unui liant educațional, în baza resurselor digitale existente. Echipamentele electronice cu care am asigurat școlile și liceele ploieștene au oferit și posibilitatea ținerii orelor în regim mixt, atunci când profesorul sau învățătorul era prezent în clasă, iar o parte dintre elevi învățau în sistem -online. Este important, așadar, să poți să te redresezi în timpul unei crize, iar mu-nicipalitatea ploieșteană a reușit să ofere, să zicem, suportul tehnic necesar continuării educației, conectării profesor-elev, în ciuda greutăților pandemiei.
Dacă anul trecut am avut un buget bun la capitolul reparații, întreținere și dotări școli, în 2022 avem un buget record pentru această parte de infrastructură
Care este situația infrastructurii școlare a Municipiului Ploiești în momentul de față?
Învățământul rămâne un domeniu important pentru mine și municipalitatea ploieșteană, prin asigurarea unei infrastructuri care să asigure un spațiu de învățare și formare modern, care să îmbunătățească predarea și rezultatele școlare ale elevilor și preșcolarilor. Situația infrastructurii școlare în Municipiul Ploiești nu a fost niciodată precară, deși au existat perioade în care s-a investit mai puțin. Dacă anul trecut am avut un buget bun la capitolul reparații, întreținere și dotări pentru școli, în 2022 avem un buget record pentru această parte de infrastructură. Printr-un dialog permanent cu conducerea unităților de învățământ, Primăria Municipiului Ploiești dorește să acopere, bineînțeles, într-o ordine a priorităților, toate nevoile identificate la nivelul unităților de învățământ din orașul nostru. Doresc să menționez că am dispus punerea în funcțiune, pe perioada pandemiei, a unei linii telefonice „Telefonul primarului – Siguranță în școli!“, prin care ploieștenii au putut semnala probleme administrative, cum ar fi lipsuri materiale (produse pentru dezinfectare și igienizare), dificultăți în asigurarea utilităților (sistemele de încălzire, apă, iluminat), gestionarea circula-ției rutiere în apropierea unităților de învățământ pentru a se asigura fluidizarea accesului elevilor sau preșcolarilor etc. Totodată, zeci de unități de învățământ sunt incluse, anual, în programul de reparații curente derulat de municipalitate. Anul trecut am reușit să punem în aplicare și programul de amenajare a cabinetelor medicale proprii, la nivelul unităților de învățământ ploieștene, iar la nivelul grădinițelor din oraș am executat o serie de lucrări de modernizare și reabilitare a spațiilor exterioare destinate recreerii copiilor. În prezent, avem mai multe proiecte importante în desfășurare, care vor permite condiții la standarde europene pentru copiii ploieșteni, cum ar fi construirea unui nou sediu pentru Grădinița cu Program Prelungit Nr. 38 de pe strada Poștei nr. 23 și lucrările de re–novare aprofundată pentru creșterea performanței energetice a internatului Liceului Tehnologic Energetic Elie Radu.
Interviul integral poate fi citit în Tribuna Învățământului, nr. 28-29 – aprilie-mai 2022