Un raport național publicat, joi, de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare) arată că aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional. Mai precis, 42% dintre aceștia nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei.
Cifrele prezentate în cel mai recent studiu care măsoară gradul de analfabetism funcțional ne arată că 42% dintre elevi nu pot înțelege cu adevărat un text și că doar 11% dintre ei au abilități depline la finalul anilor de studiu.
Testele au fost completate de cca 47.000 de elevi din toate regiunile țării, pe o perioadă de 15 luni.
Potrivit specialiștilor în educație, competențele de literație reflectă capacitatea unei persoane de a relaționa cu un text și de a-l înțelege pe deplin. Rezultatele testelor arată însă că, în România, elevii se limitează la identificarea personajelor și a elementelor unui context, localizarea informației, la recunoașterea și înțelegerea modului de organizare a informației, fiindu-le aproape imposibil să lucreze cu informația dată și să prelucreze detaliile accesate.
„Testele au fost lansate în urmă cu mai mult de un an și ce vedem aici sunt rezultatele după 15 luni de aplicare lor, a spune, potrivit Digi24, Dragoș Iliescu, expert în educație. Un eșantion foarte mare, aproape 50 de mii de elevi, au trecut deja prin aceste aplicări. Scorul total obținut pe eșantion este de 26,9 puncte. De la zero la o sută, 26,9 este foarte puțin peste limita în care spui mai degarabă nu suntem funcționali decât funcționali. Ne uităm la procentul de populație care este în analfabetism funcțional – 42%. Doar 11% – înalt funcționali. Ne îngrijorează că avem foarte mulți în categoria de jos și foarte puțini în categoria de sus.”
Potrivit raportului BRIO, elevii nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje, fapte sau concepte, nu pot identifica și forma concluzii pe baza detaliilor accesate. Sunt și câțiva care se descurcă, dar prea puțini în comparație cu numărul impresionant al celor care nu fac față.
De asemenea, studiul realizat de BRIO evidențiază faptul că fetele au un nivel de performanță mai ridicat, în cee ace prifește localizarea, înțelegerea și sintetizarea informației. Potrivit rezultatleor ceretării, avansul fetelor în literație față de băieți este constant pe categoriile de vârstă studiate și datele arată că diferența nu se va atenua la vârstele mai mari, ci, dimpotrivă se pare că se accentuează.
Ministrul Edcuației, Sorin Cîmpeanu consider că această este situație este tristă și speră să rezolve această peoblemă cu banii din PNRR, în care există 3,6 miliarde de euro care ar trebui investiți în educație.