Alianța europeană EU GREEN, reunită la Universitatea din Oradea

Alianța europeană EU GREEN, reunită la Universitatea din Oradea
Foto: UO

O alianță de universități europene – EU GREEN – s-a reunit la Universitatea din Oradea prin specialiștii lor în domeniul mobilităților academice și al relațiilor internaționale, membri ai grupului de lucru (WP) 6 „Mobilitate și colaborare internațională pentru educație și sustenabilitate”.

EU GREEN se prezintă ca „o alianță transnațională de universități europene al cărei scop este de a fi o universitate a viitorului”, de a deveni „un centru european extins pentru educație, cercetare și inovare în dezvoltarea durabilă care depășește granițele consorțiului și acționează la nivel global, pentru a oferi soluții la provocările locale sau regionale ce pot fi replicate la nivel global”. Din alianță fac parte: University of Gävle (Sweden), Wrocław University of Environmental and Life Sciences (Poland), Universitá di Parma (Italy), Université D’Angers (France), Universidade de Évora (Portugal), Otto von Guericke Universität Magdeburg (Germany), South East Tecnological University (Ireland), Universitatea din Oradea (Romania), Universidad de Extremadura (Spain).

După cum anunță gazdele orădene, prorectori, alte cadre didactice și experți „au discutat despre îmbunătățirea colaborării  dintre pachetele de lucru ale EU GREEN, Protocolul mobilităților universitare, extinderea relațiilor EU GREEN dincolo de granițele Europei, apelurile mobilităților Erasmus +, stagii de practică și internship, plus lansarea apelului pentru mobilități de predare”.

Prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu, prorector, coordonatoarea activităților EU GREEN la nivelul Universității din Oradea: „Dragi oaspeți, colegi și prieteni, nu găsesc cuvinte destul de calde pentru a-mi exprima bucuria de a vă primi la Universitatea din Oradea și în frumosul nostru oraș. Este un privilegiu pentru instituția noastră de a găzdui, pentru prima dată, o reuniune de lucru a WP 6. Universitatea din Oradea este un partener deplin conștient de rolul lui în cadrul alianței academice europene și de importanța dezvoltării relațiilor de lucru în interiorul EU GREEN.”

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, le-a vorbit oaspeților în toate limbile țărilor din care ei au venit și a subliniat, referindu-se la obiectivele WP 6 legate de mobilitatea academică și de relațiile internaționale: „Trecutul este important, dar e mai important să ne trăim prezentul cu privirea îndreptată spre viitor.”

Profesor Alessandro Bernazzoli, de la Universitatea din Parma, coordonatorul WP 6: „Prezența aici a tuturor reprezentanților universităților membre ale EU GREEN arată cât de importante sunt, pentru alianța noastră europeană, temele legate de mobilitatea academică și relațiile internaționale.” Profesorul Bernazzoli le-a mulțumit gazdelor orădene pentru organizarea exemplară. Reprezentanții celor nouă universități care compun alianța europeană EU GREEN „au fost cu toții de acord că aceasta trebuie să își mărească impactul în cadrul comunității academice internaționale și că este necesară o strategie de comunicare între grupurile de lucru (WP) ale alianței, „pentru creșterea gradului de conștientizare.

Programele mixte intensive, Blended Intensive Programs – BIPs, sunt considerate un succes deja consolidat al alianței. În consecință, toți cei prezenți au fost de acord cu realizarea Booklet, un catalog al BIP-rilor din 2023-2024, care se dorește a fi un model de bune practici în ceea ce privește acest tip de programe”.

Au fost discutate, de asemenea, „implementarea statului EU GREEN pentru studenți, în vederea creșterii numărului de mobilități, stabilirea întâlnirilor și a calendarului pentru anul viitor, relația cu partenerii din Ucraina, viitoare proiecte comune și legături cu universități din Asia, America Latină, Africa, contorizarea mobilităților prin Mobility tracker și, în special, legătura cu pachetele de lucru WP2 și WP3”.