Alfabetul Scripor

31

România va fi prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor

Clujeanul Tudor Scripor, inventatorul alfabetului destinat persoanelor nevăzătoare precum și persoanelor care prezintă tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, a obținut medalia de aur la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva, la categoria Educație, Cultură și Artă. În plus, a primit și Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania. 

„… se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet. Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități.

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol.

Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale” – a transmis Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.

Acest alfabet folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte. Astfel, utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor. Practic, nevăzătorii, precum și persoanele care prezintă tulburări de spectru autist sau Sindrom Down vor avea posibilitatea să „simtă” culorile, transformând o dizabilitate într-o „superabilitate”.