Alexandru Rafila: ”Sunt de acord că, odată cu începutul şcolii, se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile!”

31

Alexandru Rafila: ”Sunt de acord că, odată cu începutul şcolii, se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile!”

La câteva zile de la debutul noului an școlar, din ce în ce mai multe școli din țară trec din scenariul galben, în scenariul roșu. Potrivit realitatea.net, au trecut deja din scenariul galben, în scenariul roșu, trei clase a III-a de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Constanța și două clase a II-a de la Școala Gimnazială Nr. 8, Liceul Teoretic Ovidius și Grădinița cu Program Normal și Prelungit Colibri din aceeași localitate. Și în județul Olt, două școli au trecut din scenariul galben, în scenariul roșu din cauza apariției de cazuri de contaminare cu SARS CoV-2, iar în Sfântu Gheorghe, un liceu în care învață peste o mie de elevi a trecut, la rândul său, în scenariul roșu, aceștia continuând școala online, de acasă. Nici Bucureștiul nu a fost ocolit, și aici crescând îngrijorător numărul unităților de învățământ care trec în scenariul roșu.

Alexandru Rafila: ”Sunt de acord că, odată cu începutul şcolii, se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile!”

Conform ultimelor date oficiale, este foarte probabil ca numărul unităților de învățământ care, în următorul interval de timp, vor îmbrățișa aceeași soartă să crească cu repeziciune. Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru ar fi faptul că nu se respectă distanțarea fizică impusă.   

Totuși, în ciuda faptului că după deschiderea școlilor numărul de contaminări cu SARC CoV-2 a explodat, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel la calm, susținând că nu trebuie să ne panicăm.  „Suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu”, a spus Alexandru Rafila.

Profesorul a mai explicat că, din punctul său de vedere, important este trendul epidemiei: ”Dacă e ascendent, trebuie să vedem unde se aplatizează curba de creştere şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, ori copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reamintim că miercuri, 17 septembrie, a fost făcut public cel mai mare număr de cazuri noi de îmbolnăvire cu SARS CoV-2 înregistrate în 24 de ore, de la începutul pandemiei.