Alegeri pentru directori și inspectori școlari

Alegeri pentru directori și inspectori școlari

Ministerul Educaţiei semnalează că dacă nu se vor organiza concursuri pentru posturile de inspectori şcolari şi de directori, aceştia vor fi numiţi aleator în luna august. Posibilitatea ca şcoala să fie condusă şi de un manager este în analiză.

În contextul în care pe 9 ianuarie au expirat mandatele a 4200 de directori, iar mulţi dintre ei continuă să ocupe acelaşi post, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în august va fi nevoit să numească aleator 5400 de persoane noi pentru aceste posturi şi pentru cele de inspectori şcolari.

Dintre cei 4200 de directori cu mandate expirate, doar 796 au fost schimbaţi. Potrivit Legii educaţiei naționale nr. 1/2011, inspectorii școlari şi consiliul de administraţie trebuie să se ocupe de organizarea concursului pentru restul de peste 3400.

Ministrul Sorin Cîmpeanu și-a exprimat rezervele față de „modul în care condiționăm înscrierea pentru funcția de director/director adjunct prin apartenența la acel corp al experților, în care sunt 30 de mii de persoane” și a explicat: „Eu personal nu vreau să se supere nimeni, dar nu cred că acel corp al experților a fost ceva aspirațional, elitist. Cred că nu suntem pe calea cea bună”.

Varianta dublării conducerii unităţilor de învăţământ, enunţată şi în declarații anterioare, a revenit în discuţie. Ministerul Educaţiei analizează şi aceată variantă în măsura în care ar putea duce la o bună colaborare cu instituţiile locale: ,,Analizăm și varianta unui director educațional, dublată de cea a unui manager, care manager ar trebui să aibă și o colaborare cât se poate de bună cu autoritățile locale. Modul prin care vom reuși să evidențiem, să verificăm competențele celor care se vor înscrie pentru ocuparea posturilor de directori de școală este extrem de important”.

De asemenea, ministrul a precizat că alegerea noilor inspectori şi directori nu va fi influenţată de criterii politice, ci doar de competenţele candidaților.