Finalizarea proiectului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii – Servicii comunitare pentru copii“, implementat cu finanţare din fonduri norvegiene şi din resurse UNICEF, a prilejuit reluarea unui semnal de alarmă persistent în actualitate, reiterat de Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România: „Rata părăsirii timpurii a şcolii este de 19%, rata tinerilor şi adolescenţilor aflaţi în afara sistemului de educaţie, formare sau ocupare este de aproximativ 18%, iar numărul copiilor aflaţi în afara sistemului de educaţie a ajuns la aproape 300.000“.
Proiectul (pentru început, pilot, în judeţul Bacău) şi studiul aferent sunt realizate de UNICEF România, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Pe scurt, rezultatele se văd în formarea a 57 de asistenţi sociali, 36 de asistenţi medicali comunitari, şapte mediatori sanitari, 36 de consilieri şcolari, 27 de mediatori şcolari, în identificarea a 19.000 de copii neînregistraţi în evidenţe medicale, în pericol de abandon şcolar şi familial, cu condiţii precare de locuire. Un câştig important al proiectului constă în dezvoltarea educaţiei incluzive în 45 de şcoli şi grădiniţe.
Cu susţinere bugetară corespunzătoare, aprecierea UNICEF este că proiectul va putea atinge anvergura naţională până în 2020. (F.A.)