Licitația pentru noile manuale școlare se amână, iar elevii de clasa a III-a vor învăța în anul școlar 2015-2016 după actualele manuale retipărite, a anunțat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Anunțul a venit după ce editorii de carte școlară participanți la licitație au solicitat suspendarea procesului de licitare și prelungirea termenului ofertelor până la data de 13 iulie. „Solicitarea este motivată, pentru că procedura de achiziție a manualelor prevede un termen de minimum șase luni între publicarea programelor școlare în Monitorul Oficial și data de depunere a ofertelor. Având în vedere că publicarea programelor s-a făcut în data de 13 ianuarie 2015, cele 6 luni duc la 13 iulie 2015. Perioada de depunere a contestațiilor va fi până la 15 august 2015. Perioada de soluționare a contestațiilor, până pe 15 septembrie”, a spus Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că, în acest context, Ministerul Educației va retipări pentru anul școlar următor 15% din necesarul manualelor școlare.
O licitație care anunță „un nou dezastru educațional”?
Ne aflăm, cu alte cuvinte, în aceeași situație de anul trecut, când editorii de carte școlară participanți au solicitat amânarea termenelor din lipsă de timp. De altfel, reprezentanții UER au atenționat MECS încă din luna mai a anului în curs că haosul de la licitația pentru manuale din 2014 se repetă și în cazul achiziției manualelor de clasa a III-a din 2015. Mai mult, ofertanții au ținut să sublinieze că situația este chiar mai gravă decât anul trecut, deoarece de data aceasta licitația a fost anunțată cu o întârziere de peste o lună și este însoțită de inacceptabile erori. „Licitația a fost anunțată în
23 aprilie, cu o lună și jumătate mai târziu ca în 2014, și este grevată de mari deficiențe juridice și de organizare, care anunță un nou dezastru educațional: manuale ieftine, elaborate pe fugă, evaluate după ureche, selectate de cadrele didactice pe drumuri de vacanță și distribuite în școli până la Crăciun. Practic, MECS și CNEE, care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganță și dispreț, vor să perfecționeze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deși consecințele au fost devastatoare pentru școală și societate, afectând calitatea învățământului”, arată editorii.
„Nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat anul trecut”
„În aceste condiții, a declarat ministrul Educației la conferința de presă de săptămâna trecută, singura soluție – pentru că elevii trebuie să aibă manuale școlare pe bănci (n.r. – la 15 septembrie) – este aceea a retipăririi manualelor existente. Deci elevii de clasa a III-a vor avea manuale în luna septembrie, la începutul anului școlar”.
Referitor la manualele noi, subiectul noului scandal, ministrul Educației a dat asigurări ferme că acestea vor fi gata până în septembrie 2016, iar în paralel, a mai spus Cîmpeanu, Ministerul va lansa, în termen de 30 de zile, licitația de manuale școlare pentru clasa a IV-a. „Nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat anul trecut. Se va merge de la început și până la sfârșitul anului școlar cu același tip de manual. Ajunge cu bulversarea elevului!”
Condamnați să repetăm mereu greșelile trecutului. Fantoma lui 2014 bântuie școala românească și în 2015
Școala românească încă se resimte după lunga, inacceptabila serie de greșeli și heirupisme comise de Ministerul Educației, sub fosta titulatură (MEN), în timpul licitației pentru manualele școlare de clasele I și a II-a, proces care ar fi trebuit să reprezinte o binemeritată și mult-așteptată reformă educațională. Un imens scandal a izbucnit însă anul trecut, în luna aprilie, când, cu patru zile întârziere față de data prevăzută în calendar (anul acesta întârzierea este de 11 ori mai mare!), ministerul, sub conducerea domnului Remus Pricopie, a demarat procedurile de licitare în chiar Noaptea de Înviere, la ora 1.30 (!).
A fost doar începutul lungului șir de nereguli și ilegalități. La scurt timp, Ministerul Educației a schimbat brusc – din mers – regulile jocului și a venit cu o lovitură buimăcitoare: alte condiții de participare. Nemulțumirile participanților au atins cote paroxistice atunci când au realizat că noile condiții excludeau din start 90% dintre ei. Ceea ce s-a și întâmplat. Au fost încălcate termene, nu au fost respectate prevederi din caietul de sarcini, s-a jucat necinstit până la capăt. Între Ministerul Educației și edituri s-a declanșat un adevărat război, s-au folosit, de către chiar premierul Victor Ponta, expresii precum baronii manualelor: „Vă susțin în totalitate în războiul pe care în mod sigur o să-l aveți cu o altă categorie de baroni, cei ai manualelor”.
A urmat înghețarea licitației, premieră absolută în învățământul românesc – lipsa manualelor de pe băncile micuților elevi de clasa I și a II-a la 15 septembrie, haosul instalat în procesul de învățământ la aceste două clase. Învățători nevoiți să predea după fișe întocmite de ei înșiși sau/și după manualele vechi. Și, ca o încununare a unor minți care își doreau din tot sufletul bulversarea definitivă a acestor copii, sosirea manualelor noi la începutul lui 2015, apoi retragerea din școli a Abecedarului digital de la SIVECO, realizat împreună cu Editura Litera, după ce Curtea de Apel București a decis să anuleze contractul încheiat de Ministerul Educației cu cele două participante la licitație. Parafrazându-l pe Zorba, a văzut cineva vreodată un dezastru mai frumos? Un dezastru generat de diletantismul, amatorismul, politicianismul cu care guvernanții tratează viitorul acestei țări an de an, mandat după mandat, de 25 de ani.
Apel la o abordare rațională a politicii de manuale
La conferința de presă de săptămâna trecută, ministrul Sorin Cîmpeanu a dat însă dovadă de înțelepciune atunci când a anunțat că – măcar atât –, dacă manualele noi nu vor fi gata până la debutul anului școlar, acestea nu vor mai fi introduse în școli în 2015-2016, indiferent când vor fi gata, iar cei mici vor învăța după manualele existente, retipărite. În mod sigur însă, la începutul anului școlar 2016-2017, micuții vor avea manualele de clasa a III-a și a IV-a pe bănci.
Este o dovadă că acest ministru al Educației raționează și în folosul școlii. „Ajunge cu bulversarea elevului”, a spus el, și, până la proba contrarie, îl putem crede. De aceea, facem un apel – considerând că școala și toți actorii implicați în procesul educațional au un partener de discuție real în persoana domnului Sorin Cîmpeanu – la o abordare rațională a politicii de manuale școlare. Mesajul transmis de Cîmpeanu la aceeași conferință de presă a fost că manualul aparține întregii țări și trebuie privit cu toată seriozitatea, el nu este o simplă carte, ci temelia unei construcții a cărei finalizare este omul societății de mâine.
Marcela GHEORGHIU