Comuna Adămuș se află la granița județului Mureș cu județul Alba și are 5.147 de locuitori, împărțiți în șase sate: Adămuș, Cornești, Crăiești, Cornești, Chinciuș și Herepea. Școala Gimnazială Adămuș funcționează cu statut de școală cu personalitate juridică, având în subordine șapte structuri – trei școli și patru grădinițe – în care învață în acest an școlar 416 elevi. Școala noastră are rolul de a educa elevii din această comună, de a-i îndruma și pregăti pentru viață. Promovăm un învățământ în care toți elevii, indiferent de etnie, români, maghiari, rromi, să aibă șanse egale de progres și de formare, pentru a deveni cetățeni activi și productivi, apți să se integreze cu succes în viața comunității și pe piața forței de muncă.
Pe parcursul a două luni, la Școala Gimnazială Adămuș din județul Mureș se desfășoară un proiect denumit ,,Educație, liberă circulație și non-discriminare în cadrul comunei Adămuș“, program finanțat de Guvernul României prin Agenția Națională pentru Rromi, în parteneriat cu Primăria Adămuș.
Programul after school pentru elevi este un serviciu deschis către comunitate, construit pentru a veni în sprijinul copiilor, părinților și al școlii. La baza intervențiilor stă relația de parteneriat între cei implicați direct în desfășurarea proiectului: elevi, părinți și școală. Obiectivul general al programului este acela de a răspunde adecvat solicitării familiilor elevilor, prin oferirea unui serviciu educațional care urmărește formarea deprinderilor de a învăța organizat, de a respecta un program de studiu și recreere, de a interacționa, de a forma o echipă.
Programul este proiectat pentru a oferi elevilor servicii de supraveghere după terminarea orelor de curs, programe educative, asistență pedagogică, activități recreative, consultații, meditații etc.
Proiectul a fost implementat de Asociația de dezvoltare comunitară și ajutor reciproc Adămuș, prin domnul Samuilă Dodoșiu, coordonatorul proiectului, ajutat de domnul Petru Zelariu, și cuprinde trei secțiuni.
Prima parte se referă la educație, un program after school prin care o sută de elevi de la ciclul primar rămân după program cu profesorii în învățământul primar și își rezolvă temele pentru acasă, cer lămuriri la ceea ce nu au înțeles în ziua respectivă, desfășoară diferite activități, în aer liber sau în clasă, de incluziune a copiilor în comunitate, activități non-discriminatorii, activități recreative educaționale, și primesc o masă caldă, pe care o servesc în cadrul școlii, alături de cadrul didactic de la clasă. La acest proiect participă și subsemnatul, Dan Mircea Crișan, în calitate de asistent manager, Valentina Ichim, Ana Simionescu, Daniela Vlasiu, Cosmina Nistor și Marioara Cândea, în calitate de cadre de predare.
Elementele de bază ale educației propuse în cadrul programului „Școala după școală“ vizează îmbunătățirea competențelor sociale, nivelul cooperării, al comunicării verbale și non-verbale și nivelul creativității prin:
- Procesul de învățare prin joc;
- Participarea copilului la alegerea activităților și a jocurilor;
- Organizarea adecvată a ambientului educativ;
- Flexibilitatea strategiilor de predare-învățare.
Până în prezent, proiectul s-a desfășurat în condiții bune, nefiind probleme sau nemulțumiri. Cu ajutorul domnilor profesori am reușit să atragem copiii la școală și să scădem numărul absențelor cu aproape 80%, diferența fiind absențe motivate medical sau urgențe ale familiilor.
A doua și a treia parte a proiectului cuprind câteva ședințe de informare despre libera circulație în cadrul Comunității Europene și activități de informare despre non-discriminare, la care sunt prezenți părinți și funcționari publici ai comunei Adămuș, activități ce se desfășoară la Căminul Cultural Adămuș.
Prin activitățile de tip after school susținem activitatea de învățare de la școală, punând accent pe dezvoltarea personalității autonome a copilului și pe obținerea succesului școlar.
Acest proiect a fost un real succes și, ca urmare, avem în vedere realizarea acestuia pentru un număr mai mare de copii, chiar pentru mai multe cicluri de învățare.
În final, doresc să le mulțumesc tuturor cadrelor didactice pentru implicare și pentru profesionalismul de care au dat dovadă în buna desfășurare a acestui proiect.
Prof. Dan Mircea Crișan
Școala Gimnazială Adămuș