Prezent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a indicat ventilația sălilor de clasă ca măsură esențială de protecție împotriva infectării în spațiile de învățământ: „Foarte importantă este ventilația spațiilor în care își desfășoară oamenii activitatea. Dacă ne referim la școli, ventilația spațiului clasei după fiecare oră este esențială”.
Cât privește eventuala întrerupere a activității de învățământ cu prezență fizică, ministrul Alexandru Rafila a spus că măsura ar putea fi luată numai dacă s-ar înregistra atât de multe cazuri de îmbolnăvire, încât activitatea spitalelor să se blocheze: „Nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci și proporția de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitalicești obișnuite, cu oxigen sau terapie intensivă. Decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic și dacă vor fi cazuri multe. Cu o proporție mică de cazuri care ajung în spital, nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea școlară. Sigur că dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară”
Ministrul a atras atenția că „tulpina Omicron, față de tulpina inițială, se transmite de cinci ori mai repede” și în același timp a accentuat că aceasta se întâmplă în condiții de lipsă a oricărei măsuri de protecție. Altfel, sunt de avut în vedere, odată cu asigurarea ventilației spațiilor, factori precum vaccinarea, vârsta persoanelor aflate împreună într-un spațiu, „dacă oamenii sunt vaccinați, dacă sunt nevaccinați, cărei categorii de populație aparțin, pentru că una este să fie persoane adulte, cu un bun sistem imun, alta e să fie vârstnici, cu comorbidități care au altă susceptibilitate să se îmbolnăvească”.