La Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, ARACIS a decis autorizarea de funcționare provizorie a programului de licență Cinematografie, fotografie, media (Comunicare audiovizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie, la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării. Este primul program de studiu în ramura de știință Arte la universitatea suceveană, cu funcționare din anul universitar 2025-2026.
Pentru admitere, în acest an, vor fi disponibile 15 locuri: 12 bugetate și 3 cu taxă. Admiterea va fi pe bază de portofoliu și următoarele probe:
Proba 1 – probă scrisă (eliminatorie*):
*Candidații care nu obțin minimum 50 puncte la proba scrisă vor fi declarați respinși și nu vor putea participa la următoarele probe de concurs de admitere.
- Analiza unei secvențe dintr-un film prezentat în filmografia de concurs afișată, identificând filmul și integrând secvența în cadrul scenariului general, analizând teme și metafore relevante, evidențiind elemente de structură și limbaj audio-vizual (maximum 60 puncte).
- Lucrare creativă scrisă, care testează abilitatea de a regândi un scenariu de film publicitar, la prima vizionare, propus de comisie, dintr-o perspectivă originală (maximum 40 puncte).
Proba 2 – probă orală:
- Analiza și prezentarea portofoliului depus la înscriere și dezbaterea alegerilor creative utilizate în realizarea materialelor incluse (maximum 60 puncte: maximum 15 puncte pentru creațiile depuse de candidat, maximum 15 puncte pentru fotografii, maximum 15 puncte pentru motivație și interesul pentru domeniu și maximum 15 puncte experiența anterioară relevantă).
- Dezbatere orală pe baza unuia dintre filmele din filmografia de concurs afișată. La momentul probei orale, fiecare candidat va extrage un bilet (maximum 40 puncte).
Proba 3 – media examenului de bacalaureat:
Media de admitere se va calcula astfel: 40% x (punctajul de la proba scrisă/10) + 40% x (punctajul de la proba orală/10) + 20% (media examenului de bacalaureat).
Viitorii absolvenți ai acestui program de studiu pot opta pentru următoarele ocupații incluse în prezentul COR: lector scenarii, copywriter publicitate (studii superioare) și producător audio-video.
Foto: USV