Admis cu 5 (cinci), respins cu 9 (nouă)

În urma repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a, „dintre cei 44.834 de elevi admiși la liceele tehnologice, doar 3.000 au medii de admitere sub 5”.

Ministerul Educaţiei anunță asta cu înțeles de bravură: că un număr de candidați de ordinul miilor (dar nu numărul contează) au fost admiși într-un context determinant de anvergură națională fără să fi obținut notă de trecere. Speculând, așa cum cândva pe la examene existau „admiși fără loc”, adică oameni care obținuseră nota corespunzătoare admiterii, însă nu și dreptul la loc, în ziua de azi, iată că există „respinși cu loc”, oameni care nu trec admiterea, dar sunt admiși.

În același timp, între candidații rămași nerepartizați se află 15 cu medii peste 9 (nouă) și 143 cu medii peste 8 (opt), inclusiv doi cu nota 10 (zece) la una dintre probe. În total, au rămas nerepartizați 6.852 de elevi.

A anunța că sunt doar 3.000 de candidați admiși la liceu fără să fi obținut medie de trecere nu are cum să fie motiv de laudă; și existența unuia singur în situația aceasta nu ar fi fost ceva cu care Ministerul Educației să se laude.

Candidații în cauză nu au nicio vină că au devenit astfel admiși, din moment ce metodologia le permite. În felul lor, nici candidații rămași pe dinafară cu note mari nu sunt vinovați că au rămas așa, ci eventual sunt de criticat ca inadecvați la sistemul de admitere.

Acest sistem de admitere s-a perpetuat atâția ani ținându-se într-un singur element, care l-a făcut de fiecare dată acceptabil: că asigură liniște în urma publicării rezultatelor repartizării, pentru că repartizarea se face computerizat, în ordinea mediilor și a opțiunilor candidaților.

Acum, prin legea aflată în fază de proiect a învățământului preuniversitar, sistemul de admitere se prefigurează a fi și mai și: se spune că nu va mai lua în calcul nimic din urmă (media mediilor din gimnaziu ajunsese la pondere de 20%), ba într-o măsură nu va mai lua în calcul nici evaluarea națională, pentru că se pregătește acordarea dreptului de admitere pe baza unui concurs localizat, programat înaintea evaluării naționale. Concomitent, pentru obișnuita repartizare, ar rămâne o cotă de locuri, după admiterea prin concurs.

În aceste condiții, pe fondul subțierii de la an la an a dificultății subiectelor la examenele naționale, inclusiv la evaluarea națională, deci, pe fondul creșterii mediilor de admitere, perspectiva rămânerii pe dinafară cu medii mari (chiar dacă din neatenție, nepricepere, desconsiderare a ierarhizării etc.) se va accentua. Măsurile preventive se vor înteți și vor începe să fie luate tot mai din timp. Fără rigoarea notării, a tezelor, a mediilor, a evaluării după opt clase, singura țintă se anunță a rămâne admiterea la anumite licee. Pentru asigurarea succesului la unul din ele, parcursul se va cuveni să fie pregătit atent; se spune că prin întețirea meditațiilor (cu profesori din liceul vizat), însă nu neapărat numai prin asta, ci și, posibil, de exemplu, printr-o continuitate asigurată de la ciclurile premergătoare liceului.

Distribuie acest articol!