11-4Interviu cu prof. Laurenţiu Velicu, directorul Liceului Teoretic Carol I, din Feteşti


Stimate domnule director, pe 12 septembrie, premierul Dacian Cioloş a deschis noul an şcolar la Liceul Teoretic Carol I, din Feteşti, Ialomiţa. Ce l-a determinat să facă acest gest? Cu certitudine, calitatea ridicată a actului educaţional. De aceea vreau să începem prin a ne spune cum a luat fiinţă această şcoală complexă, modernă, într-o continuă schimbare şi adaptare, într-o continuă transformare.
După cum consemnează documentele, în urmă cu peste şase decenii, anul şcolar 1953-1954 a marcat debutul învăţământului liceal, cu o singură clasă, având un efectiv de 41 de elevi, sub denumirea de Şcoala Medie Feteşti. În 1965, liceul s-a desprins de şcoala generală prin darea în folosinţă a localului actual, cu săli de clasă, cu un internat şi o cantină. În vara anului 1977, profilul liceului a fost schimbat din Liceul Teoretic în Liceul Industrial C.C.F., aparţinând Ministerului Transporturilor. Din 1990 s-a revenit la forma de dinainte, liceu teoretic, având profilurile actuale, REAL şi UMAN. Denumirea actuală a liceului este din 1998.
Domnule director, care sunt, în linii mari, ţintele strategice pe care vi le-aţi propus pentru următoarea perioadă de timp?
Ţintele strategice în funcţie de care am elaborat documentele de proiectare managerială vizează dezvoltarea bazei materiale şi atragerea de resurse financiare în vederea asigurării climatului şi a condiţiilor adecvate formării şi dezvoltării la elevi a unor competenţe în acord cu cerinţele societăţii actuale, dezvoltarea unor practici educaţionale în concordanţă cu nevoile elevilor şi ancorate în realităţile comunităţii, prin activităţi organizate în parteneriat cu reprezentanţi ai comunităţii locale, regionale, naţionale, internaţionale şi prin proiecte de finanţare destinate educaţiei, asigurarea oportunităţilor stimulative pentru formarea continuă şi perfecţionarea în domeniul ştiinţific şi metodic modern pentru cadrele didactice ale liceului.
Despre baza materială ce ne puteţi spune?
Liceul dispune de circa 20 de săli de clasă, din care două laboratoare de informatică, laborator de biologie, laborator de fizică şi laborator de chimie, bibliotecă dotată corespunzător. Din luna mai 2016 baza materială a liceului a fost îmbunătăţită considerabil prin inaugurarea Campusului şcolar al Liceului Teoretic Carol I, din Feteşti, realizat prin implementarea de către Primăria Municipiului Feteşti a unui proiect cu o finanţare nerambursabilă acordată prin Regio – Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3. „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 3.4. „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastruc­turii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Campusul asigură noi spaţii de învăţământ – săli de clasă şi laboratoare, dar şi spaţii administrative –, facilităţi de rezidenţă pentru elevi şi profesori – internat şi, respectiv, un bloc de garsoniere –, o cantină şi o sală de sport.
Ce rol joacă inovaţia şi creativitatea în activitatea educaţională şi didactică desfăşurată la Liceul Teoretic Carol I?
Aşa după cum am precizat şi anterior, la ţintele strategice, activitatea noastră vizează o raportare pragmatică la cerinţele societăţii actuale şi, prin urmare, inovaţia şi creativitatea sunt elemente-cheie în procesul didactic, fapt reflectat atât în implementarea curriculumului, prin strategiile didactice, cât şi în activităţile educative şi extraşcolare, în proiectele educaţionale menite să valorifice aceste elemente. Cadrele didactice ale liceului manifestă disponibilitate pentru stimularea inovaţiei şi a creativităţii elevilor, fapt ce permite dezvoltarea competenţelor necesare în contextul actual.
Despre disciplinele opţionale, curriculare la decizia şcolii ce ne puteţi spune? Din acest punct de vedere, mobilitatea este esenţială pentru calitatea unui liceu, pentru cât mai buna pregătire a elevilor.
Într-adevăr, după cum se arată în chiar misiunea Liceului Teoretic Carol I, din Feteşti, „oferta curriculară permite punerea în practică a autonomiei instituţionale la nivelul deciziei curriculare şi diferenţierea parcursurilor de învăţare pentru elevii liceului”. Programele de curriculum la decizia şcolii, atât la real, cât şi la uman, favorizează punerea în acord a ofertei educaţionale cu cerinţele învăţământului actual, accentul fiind pus pe elemente de conţinut, strategii de lucru şi modalităţi de evaluare care să le faciliteze elevilor unui liceu cu profil teoretic o mai bună orientare şcolară şi profesională ulterioară. Găsesc chiar generoasă actuala ofertă de CDS a liceului nostru, prin comparaţie, de pildă, cu o perioadă din urmă cu peste două decenii, când eu şi alţi colegi ai mei absolveam aceeaşi unitate de învăţământ.
Ce loc ocupă calitatea, performanţa în preocupările dvs., ale conducerii liceului?
Liceul Teoretic Carol I, din Feteşti, a fost şi sper să rămână o unitate reprezentativă a învăţământului liceal ialomiţean, şi când afirm aceasta sunt realist, nu doar mândru. De-a lungul timpului, instituţia a primit distincţii din partea ministerului de profil, recunoaşteri din partea comunităţii ale performanţelor şcolare, ale calităţii actului educaţional şi an de an continuăm să confirmăm tradiţia în performanţă prin participanţii la olimpiadele şcolare şi concursurile de profil, mai ales prin numărul de elevi calificaţi la etapele naţionale ale acestor competiţii şi mai apoi câştigători ai unor premii şi distincţii şcolare la discipline diferite. Calitatea superioară şi performanţa sunt repere şi pentru examenul naţional de bacalaureat, dar şi pentru cele de obţinere a unor certificări precum acelea de competenţă lingvistică la limba engleză Cambridge sau Permisul European de Conducere a Computerului ECDL.
Deschiderea internaţională este esenţială astăzi, când la nivel mondial se pune din ce în ce mai mult accent pe dimensiunea globalizantă a educaţiei. Care sunt dimensiunile ei la liceul pe care îl conduceţi?
Fără îndoială, calitatea activităţii didactice de care vorbeaţi mai înainte trebuie să fie în acord cu cea realizată la nivel european şi asumată prin indicatorii din Programul Naţional de Reformă. Liceul nostru a înţeles să contribuie la realizarea respectivilor indicatori prin promovarea unui învăţământ ancorat în realităţile actuale, inclusiv acea dimensiune internaţională despre care mă întrebaţi. Aş reţine, în acest sens, implicarea în ultimii ani a Liceului Teoretic Carol I, din Feteşti, în două proiecte de parteneriat şcolar multilateral la nivel european, precum şi disponibilitatea pentru implementarea unor proiecte similare. Apoi, tot de dimensiunea internaţională ţin şi performanţe obţinute de-a lungul timpului de elevi şi cadre didactice la competiţii la nivel internaţional, performanţe de care suntem mândri şi care ne motivează. Chiar din 1974 datează premiul al II-lea la faza internaţională a Olimpiadei de Chimie, obţinut de un elev pregătit de către doamna profesor Elena Ţiculeanu, iar în ultimii ani, premii obţinute la etapa internaţională a Olimpiadei de Limbă, comunicare şi literatură română de elevi coordonaţi de către doi actuali profesori ai liceului, doamna Georgeta Vasile şi domnul Daniel Georgescu.
Aţi câştigat concursul pentru ocuparea postului de director la LT Carol I. În ce va consta programul dvs. managerial?
Da, aşa este. Echipa managerială, din care fac parte alături de viitorul director adjunct, colegul meu, prof. Daniel Georgescu, îşi propune să implementeze un plan de dezvoltare instituţională menit să reflecte valorile şi convingerile cadrelor didactice ale instituţiei privind desfăşurarea unui act educaţional superior calitativ, care să continue tradiţia în performanţă, dar să fie în mod considerabil optimizat pentru a ţine pasul cu actualul context educaţional. Ceea ce vă pot spune cu siguranţă este că programul managerial va oferi coordonatele pentru atingerea ţintelor strategice şi se bazează pe participarea susţinută a colegilor profesori, pe colaborarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu părinţii elevilor şi autorităţile locale, cu alţi membri ai comunităţii, fiindcă liceul trebuie să fie perceput drept un nucleu educaţional al acesteia.
La finalul interviului vreau să ne enumeraţi, domnule director, argumentele cele mai puternice pe care le oferiţi absolvenţilor de gimnaziu pentru a veni la LT Carol I.
Conform viziunii asumate a liceului, acesta trebuie să fie unul dintre cei mai buni furnizori de servicii educaţionale de calitate, cu o activitate desfăşurată în directă relaţie cu cerinţele comunităţii şi îndreptată spre formarea unui absolvent autonom, responsabil, în măsură să decidă asupra propriei cariere, să îşi aleagă drumul în dezvoltarea intelectuală şi profesională. De aceea, dacă aş enumera elemente ale ofertei pentru elevii de gimnaziu, acestea ar fi: cadre didactice foarte bine pregătite şi cu deschidere spre inovaţie didactică, bună dotare materială, condiţii din ce în ce mai bune pentru desfăşurarea activităţilor – inclusiv pentru elevii din localităţile învecinate –, programe educaţionale, dar şi extraşcolare care ajută la alegerea viitoarei profesii, posibilitatea afirmării la olimpiade şi concursuri şcolare.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU2525
 
 

Distribuie acest articol!