Având în vedere dorința comună a părților semnatare de a se urgenta procesul de reformă a învățământului, pentru îmbunătățirea calității procesului instructiv-educativ, în scopul satisfacerii cerințelor pieții muncii de asigurare a forței de muncă cu înaltă calificare și în concordanță cu evoluțiile și standardele europene în domeniu,
Apreciind că sistemul educațional românesc trebuie să devină, în mod real, unul dintre sectoarele strategice de care depinde evoluția economiei românești,
Considerând că este absolut necesară perfecționarea permanentă a personalului didactic, pentru ca învățământul să funcționeze la standarde de calitate,
Ținând cont de evoluția salariului mediu din învățământ în ultimii ani, comparativ cu evoluția salariului mediu pe economie, dar și de faptul că un învățământ de calitate se poate asigura numai dacă resursa umană este motivată corespunzător din punct de vedere salarial,
Ținând cont de evoluția salariului pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ;
Luând în calcul problemele apărute în executarea sentințelor judecătorești privind plata drepturilor salariale, dar și în privința decontării navetei personalului didactic,
Părțile semnatare convin semnarea prezentului Acord:
GUVERNUL ROMÂNIEI
se angajează ca, în perioada următoare, să adopte următoarele măsuri, de natură să vină în sprijinul învățământului românesc:
1. Stabilirea unui calendar de modificare a programelor școlare pentru toate ciclurile de învățământ, precum și a sistemului de evaluare a elevilor. În noile programe școlare trebuie să se asigure un echilibru între partea aplicativă și cea informativă.
Termen: 31.03.2015
2. Adoptarea, în urma unui dialog social cu organizațiile reprezentative la nivel național, cu atribuții în domeniul educației, a unei noi Legi a educației naționale, ale cărei prevederi să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățământ și care să conțină, ca titlu distinct, Statutul personalului din învățământ, în care să fie reglementate drepturile și obligațiile salariaților din învățământ.
Termen: 30.06.2015
3. Asigurarea finanțării posturilor didactice auxiliare și nedidactice devenite vacante după data de 1 noiembrie 2014, astfel încât toate unitățile și instituțiile de învățământ, indiferent de modul de finanțare, să le poată ocupa prin concurs/examen conform principiului „unu la unu”.
Termen: 01.11.2014
4. Emiterea unui act normativ care să reglementeze transferul personalului didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar, de la o unitate de învățământ la alta, indiferent de perioadă și de unitatea administrativ-teritorială.
Termen 01.11.2014
5. Deblocarea a cel puțin 2500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice din unitățile de învățământ preuniversitar, după cum urmează:
– 1.250 posturi pe parcursul anului școlar 2014/2015;
– 1.250 posturi pe parcursul anului școlar 2015/2016.
6. Abrogarea art. 22 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, cu modificările și completările ulterioare, în vederea aplicării unitare a prevederilor punctelor 3 și 5 din prezentul Acord.
Termen: 31.12.2014
7. Adoptarea actelor normative care să asigure o creștere medie a salariilor personalului didactic în perioada 2015-2017, după cum urmează:
• 5% începând cu 1 martie 2015;
• 5% începând cu 1 septembrie 2015;
• 5% începând cu 1 aprilie 2016;
• 5% începând cu 1 octombrie 2016;
• 5% începând cu 1 ianuarie 2017;
• 5% începând cu 1 octombrie 2017.
În legea bugetului de stat pentru anul 2015 vor fi incluse sumele aferente creșterii cheltuielilor de personal/finanțării de bază, iar pentru anii 2016 și 2017, aceste creșteri se vor regăsi în bugetele estimate, prezentate odată cu legea mai sus menționată.
Termen: 31.12.2014 sau până la data aprobării Bugetului de Stat
8. Creșterea salariilor personalului nedidactic, în medie, cu 35%, în următorii 2 ani, urmând ca până la finalul anului 2014 Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei și Protecție Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale și Federațiile semnatare ale prezentului Acord să stabilească modalitățile care să asigure această creștere salarială.
Termen: 31.01.2015
9. Adoptarea unui act normativ de modificare a Legii nr. 63/2011 privind încadrarea și salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, care să țină cont de dispozițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și de cele ale punctului 7 din prezentul Acord.
Termen: 31.01.2015
10. Adoptarea actelor normative necesare, astfel încât plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, să se efectueze în primul semestru al fiecărui an.
Termen: 31.12.2014 sau până la data aprobării Bugetului de Stat
11. Pensionarea, la cerere, a personalului didactic de predare care are o vechime efectivă în învățământ de cel puțin 34 de ani, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
Termen: 01.03.2015
12. Stipularea anuală, în Legea bugetului de stat, a obligației autorităților administrației publice locale de a deconta, cu prioritate, cheltuielile de navetă ale personalului didactic.
Termen: 31.12.2014 sau până la data aprobării Bugetului de Stat
13. Adoptarea unui act normativ privind dreptul personalului didactic de a beneficia anual de o sumă forfetară, reprezentând echivalentul în lei a minimum 100 de euro, pentru dezvoltare profesională, din fonduri europene nerambursabile
Termen: 31.12.2014
14. Introducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2015, în hotărârile emise anual de Guvern privind determinarea costurilor standard per student/elev/preșcolar, a unor coeficienți suplimentari de diferențiere și de corecție a acestora, care să țină cont inclusiv de structura personalului și specificul activității.
15. Realocarea sumelor reținute în procent de 10%, prin rectificarea bugetară, din finanțarea de bază pe anul 2014 a universităților. În următorii 3 ani nu se vor reține sume din finanțarea de bază.
Termen: 01.11.2014 sau până la data aprobării Bugetului de Stat
16. Acordarea anuală, prin Legea bugetului de stat, a posibilității folosirii soldurilor unităților din învățământul universitar, după cum urmează:
– 10% în 2015;
– 20% în 2016;
– 40% în 2017;
– 75% în 2018.
Din soldurile deblocate, minimum 75% vor fi folosite anual pentru investiții. Pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană nu va exista o limită de utilizare a soldurilor.
17. Alocarea anuală, prin legea bugetului de stat, a sumelor necesare desfășurării mai multor competiții naționale pentru proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare.
Victor Viorel PONTA
Prim-Ministru
Liviu Nicolae DRAGNEA
Viceprim-Ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
Remus PRICOPIE
Ministrul Educației Naționale
Mihnea Cosmin COSTOIU
Ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică
Ioana PETRESCU
Ministrul Finanțelor Publice
Darius-Bogdan VÂLCOV
Ministrul delegat pentru buget
Rovana PLUMB
Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice
Aurelia CRISTEA
Ministrul delegat pentru dialog social
Eugen Orlando TEODOROVICI
Ministrul Fondurilor Europene
Simion HANCESCU
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ
Marius-Ovidiu NISTOR
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”
Anton HADĂR
Președintele Federației Naționale Sindicale „ALMA MATER”
Sorin CÂMPEANU
Președintele Consiliului Național al Rectorilor
 

Distribuie acest articol!