
Foto: 1942 Sala Dalles 01 Willy Pragher
Academia Română reia, după o întrerupere de 75 de ani, seria evenimentelor clasiciazate în aria educațională și culturală reprezentate de ciclul conferințelor cu public susținute la Fundația Dalles. Conferința inaugurală va fi susținută de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în locul de mare tradiție reprezentat de Sala Dalles din București, Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 18. Evenimentul are loc joi, 19 ianuarie 2023, ora 9.
Asupra valorii reprezentate de Fundația Ioan I. Dalles și de conferințele ei, Academia Română ne oferă mai multe detalii documentare:
„Construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist, celebra Sală Dalles din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, va beneficia, începând cu anul 2023, de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română.
Programul va fi alcătuit de Fundația Culturală Ioan I. Dalles din cadrul Academiei Române, având ca scop sprijinirea, promovarea și dezvoltarea activității culturale și educative. Fundația își propune deopotrivă realizarea de schimburi de experiență interculturală, pentru punerea în valoare a patrimoniului național (literatură, artă, muzică, teatru etc.) și pentru integrarea valorilor cultural-artistice românești în circuitul internațional, precum și organizarea de activități de cercetare.
* * *
În anul 1918, Elena Dalles, rămasă fără moștenitori, lasă prin testament Academiei Române două proprietăți în centrul capitalei, cu indicații precise referitoare la expropriere, precum și cu dorința ca Academia Română să construiască un edificiu cu destinație culturală și să înființeze o fundație ce va purta numele celui de-al treilea fiu al familiei: «Se va construi, în mijlocul terenului rămas, o clădire frumoasă și încăpătoare, după planul ce va hotărî Academia, însă în așa fel ca să poată avea sălile necesare pentru expozițiuni artistice de tot felul (…), cu menirea de a forma caracterele cetățenilor români prin cultivarea și educarea sufletească. (…) Jur împrejurul construcțiunei (…), se va face și întreține grădină frumoasă, ca să fie podoabă pe toate părțile. Această fundațiune artistică și culturală va purta numele Fundația Ioan I. Dalles.»
În anul 1930, Academia Română organizează un concurs «de schițe de plan pentru construcția Fundației Dalles», la care sunt invitați să participe șase arhitecți. Concursul este câștigat de arhitectul Horia Teodoru, iar antrepriza lucrărilor este încredințată de Academia Română firmei inginerului Emil Prager, care va executa proiectul în baza autorizației de construire nr. 35B/26.06.1931. Costurile, în valoare de 14 milioane de lei, au fost achitate din fondurile proprii ale Academiei Române.
Un an mai târziu, în 28 mai 1932, în prezența membrilor Academiei Române, a primarului Capitalei și a altor oficialități, are loc deschiderea așezământului cultural, alcătuit din săli de expoziții, o sală de conferințe și o sală de concerte. Tot la această dată este inaugurată Fundația Ioan I. Dalles, care își începe activitatea sub conducerea acad. Gheorghe Țițeica, secretar general al Academiei Române. Fundația intră astfel în circuitul cultural al capitalei, alcătuind un program dens. Va găzdui expoziții și concerte ale celor mai reputați artiști ai vremii și nume mari ale culturii române vor susține aici conferințe și vor avea întâlniri cu publicul.
În anul 1948, toate proprietățile Academiei Române sunt confiscate abuziv prin Deciziunea nr. 1486 a Consiliului de Miniștri, inclusiv Sala Dalles, imobilul fiind dat în folosința Ministerului Artelor și Informațiilor și încredințat apoi, spre administrare, Muzeului de Artă al Republicii Populare Române.
Sediul Fundației Dalles va suferi modificări majore în perioada 1959-1961, când pe terenul aflat în fața imobilului inițial este construit Blocul Dalles, cu șapte nivele, care va încorpora clădirea. Arhitectul Octav Doicescu va păstra însă destinația culturală a parterului și mezaninului, care vor găzdui spații expoziționale.
În anul 1962, în clădirea Fundației este înființată Universitatea Populară București, care va desfășura o activitate constantă cu publicul, programul fiind alcătuit cu deosebire din cursuri de tip școală populară de arte. Memoria colectivă bucureșteană conservă însă denumirea Sălii Dalles și păstrează vie amintirea destinației sale culturale.
După căderea regimului comunist, Academia Română depune notificarea nr. 6209/09.11.2001, pentru recuperarea Sălii Dalles, prin restituirea în natură a imobilului, notificare respinsă inițial de către Primăria Municipiului București. După șase ani, Tribunalul București emite Sentința Civilă nr. 115 prin care obligă Primăria să soluționeze notificarea Academiei Române, iar în anul 2018 primarul general al Capitalei dispune restituirea în natură a acestuia. Astfel, imobilul construit de Academia Română în anii 1930 revine proprietarului de drept, după o sinuoasă istorie.
În prezent în clădirea Sălii Dalles își desfășoară activitatea Centrul Metropolitan de Educatie și Cultură cu același nume, care utilizează sala de concerte și spectacole, în baza contractului de locațiune semnat cu Academia Română.”