Ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au părăsit timpuriu școala în 2022, în țara noastră, a crescut ușor, arată Monitorul educației și formării 2023, dat publicității de Comisia Europeană. Potrivit raportului, rata de părăsire timpurie a școlii în România a ajuns anul trecut la 15,6 %; media la nivelul Uniunii Europene este de 9,6%. România și-a fixat drept țintă o rată sub 9%.
Pentru contracararea situației actuale, România a lansat în 2022 Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR). Peste 1400 de școli, reprezentând circa o treime (37%) din școlile primare și gimnaziale cu personalitate juridică din țară utilizează granturi acordate în cadrul programului, cu scopul de a reduce și a preveni abandonul școlar. Beneficiul acordat unităților de învățământ în cauză este materializat prin sprijin pedagogic suplimentar, măsuri de sprijin social și activități extrașcolare.
Tot pentru prevenirea abandonului școlar, instrumentul de alertă timpurie, dezvoltat cu ajutorul UE prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic, a fost extins la nivelul învățământului primar și al celui secundar inferior, pentru a contribui la identificarea copiilor expuși riscului de abandon școlar și pentru a le oferi acestora sprijin. Raportul Comisiei Europene reamintește că Instrumentul de Sprijin Tehnic contribuie, de asemenea, la dezvoltarea unui instrument de prevenire și de combatere a segregării școlare.