A te orienta după stele într-o noapte cu cerul acoperit de nori când  ai alternative În căutarea unui preambul pentru articolul de față, m-am oprit la proverbul „Learning is like rowing upstream: not to advance is to drop back“, menționat de Alvin Toffler, cunoscutul scriitor american care aducea în discuție șocul viitorului acum peste 50 de ani. Același proverb este menționat și de Francesco Puma, reputat medic și profesor la Universitatea de me­dicină din Perugia, Italia, într-un interviu în care atrage atenția asupra faptului că, în confruntarea cu progresele rapide ale științei și tehnologiei, tre­buie să continuăm să învățăm și să aplicăm tehnologia pentru a ne îmbunătăți continuu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6035936/).

Revenind la proverb, acesta ne amintește că stagnarea în ceea ce privește dezvoltarea personală și profesională poate duce la pierderea avantajelor obținute anterior. În același timp, sugerează că învățarea și progresul continuu sunt esențiale pentru menținerea și îmbunătățirea poziției noastre în viață și pentru a face față provocărilor în rapidă schimbare. Este un apel la a rămâne deschiși la noi cunoștințe și la a căuta în mod activ să ne îmbunătățim abilitățile și înțelegerea în orice domeniu al vieții noastre.

Noile tehnologii ne permit nu numai punerea sub lupă a educației, ci și localizarea acesteia. Astfel, sub titlul Education GPS sunt reunite sinteze ale studiilor și analizelor OECD, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, privind politicile publice și practicile în domeniul educației la nivel internațional (https://gpseducation.oecd.org/revieweducationpolicies/#!node=&filter=all).

Pentru a putea integra rezultatele studiilor și analizelor, pagina web a organizației, dedicată educației, simulează un sistem de navigare care permite poziționarea/localizarea informațiilor, în cazul de față sateliții fiind cercetătorii și ­specialiștii.

Invitația spre navigare și lectură este însoțită, încă de la început, de mesajul că educația este un domeniu complex, componentele studiate fiind în dinamică și vizând politici publice și practici, iar datele și informațiile fiind într-o periodică actualizare.

Complexitatea este generată de analize care privesc intrări și ieșiri (rezultate), precum și procesul care le leagă, definind cu continuum educațional, înțeles ca experiență educațională coerentă și fără întrerupere, care acoperă toate nivelurile, formele și etapele educației de-a lungul vieții unei persoane și fără a fi limitată la contexte de învățare oferite doar de școală.

Așa cum se observă și din reprezentarea anterioară, informațiile sunt structurate într-o rețea cu principale puncte nodale/domenii, în număr de 13, acestora fiindu-le proprii peste 40 de subdomenii. Evidențiem complexitatea dependențelor/influențelor dintre domenii și subdomenii în prezentarea tabelară de mai jos.

Continuăm cu o sinteză a principalelor elemente pe care pagina web a OECD dedicată Education GPS le asociază primelor patru domenii și subdomeniilor acestora, urmând ca în numerele viitoare al revistei să completăm această „hartă“ a educației.

Distribuie acest articol!