„Vacanța Altfel“ s-a născut în urmă cu mai multe vacanțe, patentul (chiar fără ghilimele) aparținând Federației Internaționale a Comunităților Educative Secțiunea România (FICE România), ca prelungire a școlii altfel, în ideea de bun-simț și de conținut profesionist educațional că viața de elev și cea de cadru didactic, individual și în conexiunea lor, nu au cum să presupună fragmentări, ci continuitate, armonie și remodelări creative. În vara aceasta, „Vacanța Altfel“ a fost relansată, a început, se întâmplă nu doar în vreo proiecție ori strategie.
Participarea la orice activitate din Vacanța altfel este gratuită
Comunitățile din Filiala Giurgiu a FICE România – președinte, prof. ing. Maria Ana Nicolae Rogalski – au deschis cluburi de vacanță la școlile gimnaziale Nr. 1 Bolintin Vale, Ogrezeni, Găiseni, iar în câteva zile se va deschide clubul de vacanță de la Liceul Tehnologic Dimitrie Bolintineanu, din Bolintin Vale. Toate aceste comunități „au terenuri de sport și câte o sală de curs amenajate pentru diferite activități pe care și le-au propus în Vacanța Altfel”, precizează doamna Rogalski. FICE România a oferit pentru dotare mingi de fotbal, materiale de badminton, cărți, jocuri, calculatoare cu program de șah. Toate au fost donate de copii, părinți, agenți economici și colectate prin unități de învățământ din București: grădinițele 234, 168, 30, Școala Gimnazială Nr. 190, Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu.
Startul „Vacanței Altfel“ s-a dat la Școala Gimnazială Nr. 1 Bolintin Vale, județul Giurgiu – director, prof. Irina Andrei – cu un mic spectacol, fără cine știe ce punere în scenă, deci fermecător tocmai prin angrenarea celor mari și mici, care nu s-au sfiit să cânte, să se distreze la un loc, într-o atmosferă chiar de vacanță. Clubul de vacanță este un cadru de întâlnire, de cunoaștere, de adunat idei. Cosmin Zamfir, Iulian Nidelea, Alin Boșcu, elevi la „Dimitrie Bolintineanu”, își intersectează propunerile, se gândesc inclusiv la o trupă muzicală, la nelipsitele calculatoare, la pornirea cine știe încotro pe role sau cu bicicletele. Prof. Mădălina Dionysatos are ideea unui club de lectură, Club-Art. „Important este ca elevii să știe că există ceva deschis, accesibil, fezabil în școală”, subliniază prof. Mihaela Enache, director al Liceului Tehnologic Dimitrie Bolintineanu, adăugând că necesitatea este cu atât mai mare, cu cât zona nu le oferă tinerilor alte posibilități de petrecere a timpului cât e vara de lungă. „Este o idee foarte bună. Chiar e altceva decât stat pe tabletă și lenevit”, întărește, din perspectiva părinților, Nicoleta Popa, din Găiseni. Din partea Inspectoratului Școlar al Județului Giurgiu, aprecieri de același fel formulează prof. Corina Gheorghiu (inspector) și prof. Adriana Alexandrescu (inspector general adjunct).
Program îndrumat de profesori în activitate
În județul Ilfov, la Școala Gimnazială Nr. 1 Berceni – director, prof. Ionica Haiducu, voluntar la FICE România – „Vacanța Altfel“ a început pe terenul cu gazon sintetic și în sala pentru șah, pictură, lectură etc. Activitățile sunt îndrumate de câte un profesor în activitate pe diferite perioade ale vacanței.
Recent-înființata Filială FICE Călărași, condusă de Elena Ulmeanu (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași), a deschis cluburi de vacanță în câteva școli rurale, remarcabilă fiind contribuția copiilor și a familiilor la dotarea acestora cu câte ceva de folos pentru petrecerea timpului.
Două cluburi pentru „Vacanța Altfel“ funcționează și în județul Neamț.
În general, inițiatorii și beneficiarii „apreciază că deschiderea acestor veritabile cluburi de vacanță, constituind o premieră pentru școala noastră din ultimele două decenii și ceva, reprezintă un răspuns aplicat pe care FICE România îl oferă față de necesitatea contracarării deopotrivă a pierderii de timp cât e vara de lungă, precum și a imposibilității materiale a multor familii de a le asigura copiilor ceva condiții pentru petrecerea în mod educativ și în siguranță a unor zile de vacanță”. Anunțând această inițiativă proprie, „FICE România lansează și o provocare pentru unități de învățământ, inspectorate școlare, instituții de cultură, cluburi sportive, administrații publice locale, agenți economici etc. de a sprijini „Vacanța Altfel“, derulată în școli, pentru elevi”.(F.A.)