A fost aprobat calendarul de organizare și desfășurare a Bacalaureatului 2019-2020

Marcela GHEORGHIU

Contextul epidemiologic actual face ca Bacalaureatul de anul acesta să se desfășoare în condiții cu totul speciale de siguranță și prevenție, toți actorii implicați în procesul educațional căzând de acord ca examenele naționale să aibă loc în format clasic, cu prezență fizică.

Astfel, înscrierea candidaților va avea loc în perioada 3-10 iunie.

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se va desfășura între 11 și 17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

Proba scrisă la Limba și literatura română se va da pe 22 iunie, în vreme ce proba scrisă la Limba și literatura maternă se va susține pe 23 iunie.

Pe 24 iunie, absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a vor susține proba scrisă obligatorie a profilului, iar pe 25 iunie, proba scrisă, la alegere, a profilului și a specializării. Rezultatele la probele scrise vor fi afișate până la ora 12.00 a zilei de 30 iunie, după care va urma depunerea contestațiilor, în intervalul orar 16:00-20:00 al aceleiași zile.

1 iulie e zi de depunere a contestațiilor (interval orar 8:00-12:00); acestea vor fi rezolvate între 1-4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 5 iulie.

În contextul epidemiologic actual, se spune în ordinul ministrului, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați din seria curentă sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca respectiva instituție să fie desemnată centru de examen sunt următoarele: în fiecare sală de examen, candidații să fie repartizați  la o distanță  de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta și față/spate; sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv să se afle în aceeași clădire și să dețină sisteme de supraveghere audio-video.

Până pe 8 iunie 2020, Comisia județeană de bacalaureat a Municipiului București va nominaliza centrele de examen, dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc aceste condiții și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale se organizează pentru minimum 500 de candidați, numărul neputând depăși, însă, 1.000 de candidați.

Ordinul de ministru mai specifică faptul că elevii aflați în izolare sau cei confirmați pozitiv cu coronavirus, precum și cei care suferă de alte afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție, ori de a dezvolta complicații asociate infecției cu COVID-19 vor susține probele de examen în conformitate cu o procedură specială, adaptată noii situații, elaborată de Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătății.

Supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un un cadru didactic.

Comisiile județene de bacalaureat și Comisia Municipiului București, comisiile de bacalaureat din centrele de  examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană și cea municipiului București de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat, se mai spune în ordinul de ministru.