95 de miliarde de euro pentru cercetare

95 de miliarde de euro pentru cercetare

Programul Orizont Europa ar putea fi proiectul de cercetare și digitalizare cu cel mai mare buget, dacă va fi aprobat zilele următoare, respectiv de peste 95 de miliarde de euro.

În zilele următoare se va vota aprobarea  Programului Orizont Europa. Acesta s-ar putea desfășura din anul 2021 până în 2027 și va beneficia de cel mai mare buget pentru cercetare și digitalizare, precum și sprijin pentru IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare și o sumă suplimentară de un miliard de euro pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare.

De asemenea, europarlamentarii vor vota pentru Pactul verde european, planul european de redresare post-COVID-19, strategiile pentru industrie și întreprinderile mici, autonomia strategică a Uniunii și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

Din totalul de 95,5 miliarde de euro, 5,4 miliarde de euro vor fi atribuite pentru planul de redresare al Uniunii, Next Generation EU, iar 4 miliarde de euro vor deservi ca marjă suplimentară din cadrul  financiar multianual al UE (CFM).