83% dintre elevii de la sate din programul „Vreau în clasa a 9-a” au promovat Bacalaureatul

83% dintre elevii de la sate din programul „Vreau în clasa a 9-a” au promovat Bacalaureatul

Peste 83% dintre elevii de la sate din programul World Vision România „Vreau în clasa a 9-a” au promovat examenul de Bacalaureat. Peste 170.000 de elevi au absolvit clasa a VIII-a în anul şcolar 2017-2018. Dintre aceştia, 84.880 au ajuns anul acesta să promoveze Bacalaureatul, ceea ce înseamnă că mai puţin de unul din doi elevi a reuşit în prezent să absolve liceul și promoveze examenul de Bacalaureat. De asemenea, potrivit World Vision România, doi din trei adolescenţi de la sate dintre cei care au susţinut examenul anul acesta au reuşit să-l treacă, informează un comunicat al WVR. 

Potrivit datelor World Vision, se menţine „un decalaj semnificativ între rezultatele elevilor cu domiciliul în mediul rural și rezultatele celor care locuiesc în urban”. Potrivit acelorași date, diferenţa dintre rural şi urban s-a redus anul acesta cu doar 1,6% faţă de anul trecut. Rata de promovare la promoţia curentă a fost de 69,2% în rural şi 82,7% în urban, în vreme ce rata de promovare înregistrată la promoţia curentă plus cea anterioară este de 64,61% în mediul rural şi 77,70% în urban.

Îngrijorător este și faptul că mai puţin de 50% dintre elevii care au făcut liceul în mediul rural au luat bacalaureatul. În schimb, elevii care învaţă în licee din mediul urban au promovat acest examen în proporție de peste 74%.

Potrivit ultimului raport „Bunăstarea Copilului în mediul rural” şi al altor studii și cercetări realizate de World Vision, cauzele abandonului şcolar şi ale rezultatelor scăzute din mediul rural ţin, în primul rând, de situaţia financiară precară a familiilor copiilor, precum și şi educaţia din mediul rural.

Pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc; doi din zece părinţi nu-şi susţin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a; 24% dintre adolescenţi nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorinţa de a lucra pentru „a fi pe banii lor”; mai mult de unu din trei adolescenţi lipseşte de la şcoală uneori sau întotdeauna, pentru că trebuie să lucreze în gospodărie; adolescenţii au puţine repere în comunităţile lor, patru din zece adulţi din mediul rural au luat bacalaureatul; 16% dintre adolescenţi consideră că sunt defavorizaţi de cadrele didactice; profesorii nu sunt suficient de pregătiţi, 52% vor mai mult acces la cursuri de perfecţionare; doar 41% dintre adolescenţi declară că întotdeauna găsesc plăcere în studiu.

Elevii înscriși în Programul „Vreau în clasa a 9-a” al fundației World Vision România beneficiază de burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor de maximă necesitate (transport, cazare la cămin, rechizite, îmbrăcăminte etc.), programe de mentorat, activităţi de educaţie non-formală, consiliere în carieră, stagii de practică, precum şi meditaţii la disciplinele de bacalaureat.

Programul „Vreau în clasa a 9-a” a ajutat, în ultimii 14 ani, peste 3.800 de elevi din mediul rural să termine liceul.