Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că universitățile din România vor beneficia de o finanțare de 600 de milioane de euro, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.
12% din fondurile alocate Planului Național pentru Redresare și Reziliență vor fi alocate educației, respectiv 4 miliarde de euro, cu aproximație, spre deosebire de planul inițial, în care educația ar fi primit doar un miliard de euro. Ca urmare a supracontractării de care a făcut-o România, respectiv prezentarea de proiecte de aproximativ 40 de miliarde, pentru un buget de 29 de miliarde, educația a pierdut de la 4,3 miliarde, cât ar fi putut primi de la Uniunea Europeană, la 4,1 miliarde, suma actuală. Din acest total, universitățile vor beneficia de 16% din banii destinați educației, respectiv 600 de milioane de euro.
Liniile principale în care vor fi investite fondurile sunt digitalizarea și ecologizarea, îmbunătățirea infrastructurii școlare și din universități, în care intră și dotarea a 10.000 de laboratoare pentru științe, de chimie, biologie și de fizică, prin care să se poată fi predat transdisciplinar.
Pentru digitalizare se vor investi 780 de milioane de euro pentru digitalizare pentru asigurarea conectării la internet în orice școală, dotarea cu echipamente IT și realizarea de cursuri pentru a specializa cadrele didactice și în domeniul digitalizării, după cum în anul 2026 se dorește ca fiecare profesor dintre cei 230.000 din țara noastră să poată include tehnologia în metoda lor de predare.
Alte măsuri vor combaterea abandonului școlar, parteneriate între învățământul profesional, învățământul dual și angajatori, măsuri de susținere a educației timpurii preșcolare și antepreșcolare, respectiv creșe și grădinițe.
“Cine va fi ministru al educației, nu va mai avea nicio scuză că nu va avea resurse. Odată cu aceste 4,1 miliarde din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la fondurile pe care le va primi educația la finalul acestui an de la Uniunea Europeană.