5 licee – 5 muzee

4

Joi, 27 februarie 2014, ora 11.00, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional Matei Basarab, din Bucureşti, a început ediţia a 7-a a proiectului „5 licee – 5 muzee” cu o conferinţă de lansare care i-a adus împreună pe toţi participanţii la această etapă – elevi, profesori şi organizatori.
„5 licee – 5 muzee” este un proiect educa­ţional dedicat elevilor de liceu, prin care se doreşte încurajarea participării tinerilor la manifestări culturale. Elevii din 5 licee din Capitală vor beneficia de vizite gratuite la câteva muzee din Bucureşti, fiind provocaţi şi la un concurs online de cultură generală.
Organizatorii evenimentului au fost ECDL ROMÂNIA, alături de partenerii săi, Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
La această ediţie a proiectului „5 licee – 5 muzee”, care se va desfăşura în perioada februarie – iunie 2014, vor fi implicaţi 250 de elevi din 5 licee din Bucureşti: 4 noi licee – Colegiul Naţional Matei Basarab, Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti, Liceul Teoretic Alexandru Vlahuţă şi câştigătorul primei ediţii a proiectului din 2008 – Şcoala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu.
Cele 5 muzee care au răspuns invitaţiei de a participa la proiect şi care îi vor provoca pe liceeni la concursul online de cultură generală sunt: Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnica-Minovici”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
În cadrul conferinţei s-a lansat şi un al doilea concurs pentru elevi, cu tema „5 motive în 5 minute”, prin care tinerii sunt încurajaţi să realizeze un material video de prezentare pentru unul dintre muzeele implicate în program.
La conferinţa de lansare a celei de a 7-a ediţii a proiectului educaţional „5 licee – 5 muzee“  au fost prezenţi repre­zentanţi ai organizatorilor (Inspecto­ratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ECDL ROMÂNIA), alături de elevii şi profesorii implicaţi la această ediţie, precum şi reprezentanţi ai celor 5  muzee participante, care le-au adus în atenţie elevilor propunerile de anul acesta.
„5 licee – 5 muzee” şi-a propus declanşarea unei „epidemii sociale” de vizitare a muzeelor în rândul tinerilor, sub forma unui concurs între 5 licee din Capitală. Lansat în anul 2008, proiectul a avut un impact pozitiv atât în rândul elevilor, cât şi al profesorilor şi astfel organizatorii, împreună cu muzeele implicate, au fost încurajaţi să continue programul. (Biroul de Presă al ISMB)