Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat o declarație comună de presă pe pagina sa de Facebook, conform căreia România Educată va beneficia de 12% din bugetul total alocat Planului Național de Redresare și Reziliență.
“România Educată” este un proiect prezidențial de țară, autentic, ce își propune să construiască fundamentul educației în spațiul românesc pentru următorii 100 de ani. Temele principale ale acestuia sunt: cariera didactică, echitatea sistemului educațional, învățământul profesional și tehnic de calitate, autonomie, internaționalizare și calitate în învățământul superior, educația timpurie, evaluarea elevilor și studenților.
Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă instrumentul pe care fiecare stat din Uniunea Europeană trebuie să îi elaboreze pentru a putea absorbi fonduri europene, cu ajutorul cărora să treacă de perioada de criză, după cum se întâmplă și cu criza cauzată de pandemia globală. Acest plan este un document strategic ce trebuie să prevadă ce reforme sunt necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
Din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care România va reuși să îi obțină prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 3,7 miliarde vor fi alocate educației, fiind distribuite către proiectul prezidențial România Educată. Astfel, 12% din PNRR va fi alocat educației, cuantum ce este cu mult peste media europeană și peste recomandările Parlamentului European, respectiv de 10%.
Bugetul pentru proiectul “România Educată” de 3,7 miliarde de euro va fi negociat cu Comisia Europeană. Conform declarațiilor Ministrului Cîmpeanu, banii pe care îi va primi educația vor fi alocați în modul următor: “314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar – 530 milioane euro, aloca învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educație PNRR pentru sustinerea digitalizării învățământului superior, susținerea calificărilor emergente și renovarea/“înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro.”
«Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR” !». Extras din declarația comună de presă.