35.000 de ore de asistență și 460 de resurse educaționale au fost asigurate în perioada activității școlare la distanță de 64 de ONG-uri participante la cercetarea exploratorie realizată de Federația Coaliția pentru Educație (care reunește ONG-uri de profil) și Organizația Umanitară Concordia în perioada 18 mai-15 iunie 2020. Beneficiari au fost peste 117.000 elevi și peste 15.000 de profesori din 4000 de unități de învățământ, precum și aproape 21.000 de familii.
Concretizarea sprijinului
- 1300 de echipamente (laptopuri, PC-uri, tablete, telefoane mobile) în valoare de peste 74.000 euro
- 1700 de ore de formare pentru profesori
- 69% din sprijin – asistență și suport educațional
- 63% din sprijin – resurse pentru învățare la distanță (tutoriale, ghiduri, resurse educaționale deschise etc.)
- 44% din sprijin – 28.000 de pachete de alimente
- 38% din sprijin – 17.000 de pachete cu materiale de igienizare și protecție
- aproape 700.000 euro – valoare totală a produselor
- 1.460.370 euro resurse atrase (fonduri guvernamentale și acordate de autoritățile publice locale sub 4% din totalul sumei atrase)
- 156.800 euro donații în produse
- peste 4000 de voluntari ai ONG-urilor angrenați într-un total de peste 67.000 de ore de muncă (activități administrative, logistică, educație online).
Lipsuri și dificultăți
Dificultățile întâmpinate cel mai mult au fost de ordin financiar și de implementare a proiectelor pe teren, ca urmare a restricțiilor apărute în perioada limitării deplasărilor.
Principalele lipsuri constatate au fost infrastructura, accesul la internet, curentul electric, capacitatea limitată a organizației și a beneficiarilor de a utiliza instrumente online.
Perspectiva noului an școlar
Aproape jumătate dintre respondenți consideră că „un impact major îl are dezvoltarea bazei de resurse materiale și a resurselor umane (cadre didactice, precum și lucrători și voluntari ONG) pentru trecerea la sistemul de educație online. În directă legătură cu dezvoltarea resurselor se află și creșterea accesului la educația online în mediul rural și alte medii vulnerabile, prin asigurarea accesului la tehnologie, echipamente sau conexiune la internet și curent electric”.
Participanții la cercetare semnalează: „în condițiile unui deficit de resurse umane în sectorul social, organizații mature, transparente, cu experiență pot fi implicate pentru creșterea capacității instituțiilor publice acolo unde este nevoie”.
Sectorul neguvernamental își declară disponibilitatea ca partener „pentru intervenții integrate, pe teren, în condiții de siguranță, de la mijlocul lunii septembrie”.