27 martie: Ziua Mondială a Teatrului

Încă din 1961, ziua de 27 martie a căpătat o importanță mondială: a devenit Ziua Mondială a Teatrului, instituită de Institutul Internaţional de Teatru (ITI). Din 1962, acesta devine un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. În România, istoria teatrului începe în primăvara anului 1798, când un grup de actori primea autorizaţie, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înfiinţeze o trupă de teatru.

Primul teatru public din București a fost „Teatrul de la Cişmeaua Roşie”, înfiinţat în 1816, prin contribuţia domniţei Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentaţii până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări.

În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din Bucureşti care a devenit, în 1864, instituţie publică de cultură, printr-un decret semnat de prim-ministrul de atunci, Mihail Kogălniceanu, iar în 1875, directorul Alexandru Odobescu punea pe frontispiciu numele instituţiei – Teatrul Naţional, potrivit www.tnb.ro/ro/istoricul-tnb. În anul 1952, la sărbătorirea centenarului, Teatrul Naţional a primit numele lui Ion Luca Caragiale, iar în noiembrie 2014 Teatrul Naţional „l. L. Caragiale” a fost reinaugurat după ample lucrări de consolidare şi reamenajare. Cu o vechime de peste 160 de ani, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti rămâne o instituţie-reper pentru cultura românească şi cel mai vizitat dintre teatrele româneşti bucurându-se de prezenţa a circa 20.000 de spectatori în fiecare lună.

Mari dramaturgi ai literaturii române

Dramaturgia română a devenit ceea ce este astăzi prin intermediul unor mari figuri ale teatrului românesc, autori canonici în absența cărora nici nu putem rosti cuvântul „teatru”. Iată trei dintre cei mai mari dramaturgi români:

  • Vasile Alecsandri (1821 – 1890): creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România. Alecsandri este considerat fondatorul unei noi viziuni în artă, politică și societate, printr-o manieră artistică inedită, reușind să facă tranziția între generația veche și cea nouă. Opera sa dramatică însumează circa 2000 de pagini, rămânând cel mai rezistent compartiment al activității sale literare și va constitui baza solidă pe care se va dezvolta dramaturgia românească în principalele sale direcții tehnice: comedia străină și drama istorică. Bineînțeles că nu ne putem aminti de dramaturgul Vasile Alecsandri fără să ne amintim de Chirițele sale, comediile celebre îndrăgite de atâtea generații, care au inspirat și filme românești de mare succes.
  • I. L. Caragiale (1852 – 1912): voce rezonantă a culturii române,  se numără printre cei mai de seamă scriitori ai literaturii noastre naționale, datorită activității sale ca dramaturg, nuvelist, poet, pamfletar, director de teatru, ziarist dar și comentator politic. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Piesele sale de teatru sunt celebre, unele dintre cele mai vizionate, citite, comentate și studiate piese din câte s-au scris la noi. Iată doar câteva exemple: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, Conul Leonida față cu reacțiunea, O făclie de Paște, D’ale carnavalului, Năpasta, Două loturi etc.
  • Eugen Ionescu (1909 – 1994): protagonist al teatrului absurdului, foarte influențat de opera lui I. L. Caragiale, marele său precursor. Ionescu este și primul scriitor de origine română care a primit o foarte înaltă distincție: calitatea de membru al Academiei Franceze. Spectacolul nu înseamnă doar cuvinte pentru acest scriitor, ca drept dovadă, într-una dintre piesele lui, Scaunele, acțiunea constă în adusul pe scenă a unor scaune și dusul lor înapoi, aceste scaune devenind parcă și ele, într-o oarecare măsură, personaje. Teatrul lui Eugen Ionescu este un teatru-joc, liber și straniu, pur și sincer, care ne provoacă și ne îndeamnă la reflecție. În piesele sale, comedia și tragedia se împletesc necontenit: drumul luminos de comedie devine drumul spre întuneric, spre moarte. Unele dintre cele mai cunoscute piese ale sale, care și-au făcut loc mai întâi pe scenele Franței, cu greutate, sunt următoarele: Cântăreața cheală, Lecția, Ucigaș fără simbrie, Rinocerii, Regele moare, Setea și Foamea etc.

Închiderea teatrelor

            Este prima dată când această sărbătoare nu va mai putea fi marcată prin organizarea de diverse manifestări naţionale şi internaţionale de teatru, în cadrul cărora publicul avea ocazia să întâlnească artiştii preferaţi. Răspândirea coronavirusului a dus la suspendarea activității tuturor teatrelor românești, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Însă, pentru a veni în sprijinul tuturor iubitorilor de dramaturgie, unele teatre românești au venit cu o alternativă binevenită în această perioadă de carantină: sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului în mediul virtual.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti: Zilnic, începând cu ziua de luni, 23 martie 2020, între orele 14:00 – 18:00, Teatrul Național ”I.L. Caragiale” oferă spre vizionare on-line, pe canalul de Youtube al TNB, înregistrările live ale Conferințelor Teatrului Național, desfășurate în cadrul Programului TNB – Parateatral. Conferinţele Teatrului Naţional,  iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de scriitorul Ion Marin Sadoveanu, au reintrat în programul curent al TNB începând cu anul 2006, oferind publicului, bilunar, prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

De asemenea, TNB oferă publicului larg și turul virtual interactiv al teatrului care poate fi accesat la adresa  www.tnb.ro/TNB_vr/index.html. Ineditul acestui tur panoramic este acela că permite o incursiune în trei perioade diferite din istoria clădirii: conform instrucțiunilor afișate, dând click pe butoane diferite, puteți vizualiza același loc din clădirea teatrului așa cum arăta el înaintea reconstrucției din perioada 2011-2015, așa cum arăta el în perioada șantierului de reconstrucție și așa cum arată el astăzi, în prezent. Astfel, turul virtual capătă valențe de material documentar.

Teatrul de Comedie din București: anunță lansarea programului Comedia în carantină, care se va desfășura în perioada 27 martie – 15 mai și va cuprinde o serie de materiale video din arhivă, însoțite de un salut din partea unui actor din distribuție, dar și unele create special în contextul situației actuale. Toate acestea vor fi difuzate exclusiv în mediul online și vor putea fi vizionate gratuit. Proiectul va debuta vineri 27 martie, ora 19.00, fiind primul an în care Ziua Mondială a Teatrului va fi sărbătorită, din păcate, doar în mediul virtual. Pe canalul de Youtube al Teatrului de Comedie va fi încărcată filmarea integrală a spectacolului O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, decor Puiu Antemir, costume Anca Răduță, muzica Ada Milea. Acesta reprezintă primul spectacol dintr-o selecție de șapte titluri, comedii care au la bază texte românești, incluse în  acest proiect. Fiecare spectacol va fi disponibil online timp de o săptămână.

Teatrul Unteatru din București: activitatea Unteatru nu se suspendă în această perioadă, dar accesul publicului în sala de spectacole va fi restricționat. Spectacolele programate în luna martie vor putea fi urmărite live, printr-o transmisiune online privată. Această inițiativă de ,,unteatru acasă” este ideală pentru această perioadă, fiecare spectator de poate bucura de piesa de teatru aleasă stând comod pe canapea la el acasă, nu este nevoie decât de o conexiune bună la internet.

Teatrul Bulandra din București: spectacolele Teatrului Bulandra și celelalte evenimente găzduite, programate până în data de 31 martie 2020, se suspendă. Însă, activitatea este mutată în online. Începând cu data de 21 martie 2020, Teatrul Bulandra transmite pe pagina sa de Facebook înregistrarea spectacolelor programate până la sfârșitul lunii martie și anulate în urma măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID 19. Spectacolele vor putea fi vizionate gratuit, în regim de live stream. Vineri, 27 martie, ora 19:00, se poate viziona online piesa Măscăriciul după A. P. Cehov, regia Horațiu Mălăele. Sâmbătă, 28 martie, ora 19:00, se transmite piesa Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, regia Andrei Șerban. Duminică, 29 martie, la aceeași oră, este transmisă piesa Obiceiuri necurate de Tom Smith, regia Mihai Constantin.

Teatrul de Animație Țăndărică din București: începând cu data de 17 martie, Primăria Municipiului București prin Teatrul de Animație Țăndărică transmite gratuit, online o serie de spectacole pentru copii, pe pagina oficială de Facebook a instituției www.facebook.com/teatrultandarica/.

Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași: Teatrul Național Iași realizează o colecție virtuală a celor mai de succes spectacole ale sale, atât din stagiunea actuală, cât și din stagiuni anterioare, oferind publicului posibilitatea de a le viziona online, gratuit, pe www.teatrulnationaliasi.ro. Colecția virtuală a reprezentațiilor Teatrului Național Iași va fi îmbogățită constant, pe întreaga perioadă a suspendării spectacolelor cu public.

De-a lungul istoriei, ieșenii au mai trecut prin perioade grele, din care au ieșit cu bine cu ajutorul credinței și speranței. Acesta este și motivul pentru care primul spectacol care poate fi vizionat este Teatru de război, o poveste despre speranță, despre Iași, un oraș devenit capitală de război, în perioada refugiului dintre 1916 și 1918, despre trupa ieșeană de teatru, căreia i s-au alăturat artiști refugiați din teatrele din București și Craiova. Pe site au mai fost adăugate și spectacolele Iașii în carnaval și O noapte furtunoasă.

Teatrul Național din Cluj-Napoca: lansează un program de difuzare online, pe site-ul instituției, a unei selecții dintre cele mai apreciate producții ale sale. Difuzarea reprezentațiilor va coincide cu serile tradiționale de spectacol pe scena mare a teatrului: în fiecare seară de marți, joi, sâmbătă și duminică, un spectacol va putea fi urmărit online pe website-ul teatrului www.teatrulnationalcluj.ro. Spectacolul va începe la ora 19:00 și va fi disponibil spre vizionare timp de 23 de ore.

Aceasta este doar o selecție a unor teatre care s-au conformat condițiilor grele create de răspândirea cazurilor de coronavirus și au ales să susțină comunitatea iubitorilor de teatru, difuzând spectacole online gratuite, conferințe, tururi virtuale, toate acestea pentru a oferi bucurie și susținere spectatorilor în aceste momente dificile pe care le traversăm.

Pentru a arăta cât de mult apreciem eforturile lor, #stămacasă.