23 aprilie – Ziua Internațională a Cărții

Prof. univ. emerit dr. Mircea Regneală prezintă Tratatul de biblioteconomie (Foto: Biblioteca Națională a României)

23 aprilie este Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor. A fost astfel decretată de UNESCO în 1995 și este marcată din 1996. Momentul este valorificat pentru promovarea lecturii și pentru susținerea activității editoriale. Un loc deosebit îl ocupă în context intensificarea educației prin mijlocirea cărții, a altor mijloace de informare și cunoaștere.

În țara noastră, din 2005, în același cadru este integrată Ziua Bibliotecarului din România, inițiată de Asociația Bibliotecarilor din România.

Din agenda actualei ediții, remarcabilă s-a dovedit dezbaterea organizată de Biblioteca Națională a României cu genericul „Cărți – Biblioteci – Bibliotecari”. Cu acest prilej, a fost prezentată lucrarea de amploare Tratat de biblioteconomie, ediția a II-a, în cinci volume, coordonator prof. univ. emerit dr. Mircea Regneală.

La Sibiu, Biblioteca Astra prezintă evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie”, luni, 24 aprilie, ora 14.00, în spațiul American Corner. Dezbaterea se anunță a constitui o pledoarie pentru complexitatea educativă, formativă și informativă a profesiei de bibliotecare și a celei de librar, susținută de Valer Cosma – directorul Bibliotecii Universității Lucian Blaga din Sibiu, Monica Buzaș – coordonatoar al bibliotecii Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, Corina Hopârtean-Cioltei – coordonator al bibliotecii Institutului Academiei Române de Studii Socio-Umane, Daniela Muntean – coordonator al Centrului de Informare și Documentare în Etnologie Cornel Irimie al Complexului Național Muzeal Astra, Alexandru Munteanu – coordonator al bibliotecii Muzeului Național Brukenthal, Nicoleta Gheorghiu – coordonatoare a Librăriei Humanitas Constantin Noica Sibiu, Andreea Tărnăuceanu – coordonatoare a Librăriei Cărturești Sibiu, Răzvan C. Pop – managerul Bibliotecii Județene Astra, profesioniști din domeniul științelor informării și documentării și bibliotecari din județul Sibiu.

La Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană Lucian Blaga organizează o diversitate de activități educativ-culturale. Reținem din programul anunțat de bibliotecara Daniela Floroian: reuniunea științifică „Bibliotecarul, un fidel prieten” – lector univ. dr. Maura Giura de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; lansarea volumului Ovidiu Hulea – Poezii din periodice, de Dana Grigoriță de la Biblioteca Liviu Rebreanu din Aiud; „Scriitori de ieri, scriitori de azi, bibliotecari de ieri, bibliotecari de azi” – acordarea unor diplome de apreciere pentru munca depusă în promovarea cărții și a lecturii de către slujitorii cărții din fiecare unitate administrativ teritorială a județului Alba.

Distribuie acest articol!