Măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirii cu COVID-19 în unitățile și instituțiile de învățământ

Marcela GHEORGHIU

În contextul trecerii țării noastre de la starea de urgență la starea de alertă, care a intrat, practic, în vigoare, începând cu data de 16 mai, Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu cel al Sănătății au emis un ordin comun prin care sunt stabilite mai multe măsuri care urmează a fi aplicate la nivelul unităților și instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice, pentru toate structurile aflate în subordonarea MEC.

Primul set de măsuri vizează organizarea activităților în actualul context epidemiologic. Astfel, în toate instituțiile,accesul trebuie organizat în așa fel încât să existe o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță minimă de 2 metri între două persoane. Este interzis accesul în instituție al persoanelor a căror temperatură corporală depășește 37,3 grade Celsius. Trebuie știut, de asemenea, că temperatura va măsurată la intrare.  Foarte important: suprafețele expuse vor fi dezinfectate și vor fi evitate aglomerările de persoane.

Un al doilea set de măsuri prezentat de Ministerul Educației Naționale pe site-ul oficial al MEC sunt măsuri de prevenire și protecție în perioada desfășurării activităților de pregătire în cazul elevilor din clasele terminale, care urmează să susțină, în această vară, Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Astfel, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe formate din cel mult 10 elevi. Pauzele nu vor depăși zece minute după fiecare oră de curs, timp în care clasele vor fi aerisite, iar programul, se spune în comunicatul Ministerului Educației, va fi organizat astfel încât, simultan, să nu se întâlnească mai mult de două grupe de elevi. Înainte de începerea activității, spațiile vor fi dezinfectate cu substanțe biocide, pe bază de clor sau alcool, activitate urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute. De asemenea, accesul în interiorul unităților de învățământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii. Foarte important: elevii și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și în dreapta și un rând liber în față și în spate. Măștile purtate nu  se vor arunca la întâmplare, ci vor fi colectate în locuri special amenajate, se specifică în comunicatul MEC. 

În plus, unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior au obligația să asigure câteva măsuri pentru elevii, studenții și cadrele didactice la intrarea acestora în instituție.

În primul rând, va fi asigurat triajul epidemiologic pentru candidați și profesori, triaj în funcție după măsurarea temperaturii și declararea de antecedente personale privind simptomatologia respiratorie. Va fi prestabilit circuitul către și din sala de examen. Candidații și supraveghetorii vor fi protejați prin masca facială. Intrarea în săli se va face în organizat, pe rând, păstrând distanța de 2 metri, iar în fața ușii vor exista marcaje cu bandă colorată. De asemenea, pupitrele vor fi individualizate/prestabilite și, plus, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală. Nu în ultimul rând, personalul care va asigura supravegherea va dirija candidatul către locul său.

Foarte importantă este, de asemenea, asigurarea condițiilor igienice în sala de curs sau de examen. Astfel, este esențială asigurarea curățeniei și dezinfectării pardoselilor, a pupitrelor și scaunelor, a clanțelor, a mânerelor de la ferestre, a pervazurilor, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte și după fiecare serie de candidați. Esye obligatorie aerisirea sălii, înainte de examen, pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute. La intrarea în sală, se vor amplasa dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini. În plus, se va păstra o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri. Pe toată durata cursurilor sau examinării se vor respecta regulile generale de distanțare socială socială, evitarea atingerii nasului cu mâna, a ochilor și a gurii, strănutul în pliul cotului sau în batistă de unică folosință, evitarea contactelor directe cu cei din jur .

Atât elevilor cât și cadrelor didactice trebuie să li se asigure condiții igienice pentru grupul sanitar care deservește sala de curs sau de examen: asigurarea de dispozitive medicale cu substanță dezinfectantă pentru mâini la intrarea în toaletă; hârtie igienică în fiecare cabină a toaletei, dispensere cu săpun, lângă chiuvete, prosoape de hârtie sau uscătoare pentru mâini, asigurarea curățeniei și dezinfectării întregului grup sanitar (vas WC, lavoare, clanțe, pardoseală).

La finalul aceluiași comunicat al MEC sunt făcute câteva precizări referitoare la admiterea în învățământul superior pentru candidații din afara granițelor țării. Astfel, aceștia au nevoie de următoarele document: declarație pe proprie răspundere care să ateste că participantul a respectat regimul de izolare sau de carantină și nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu SARS CoV-2 în ultimele 14 zile și adeverință medicală, în limba română, din care să reiasă starea actuală de sănătate a deținătorului și, eventual, antecedente personale legate de boli cronice.

Toate aceste măsuri au fost luate de Ministerul Educației în vederea încheierii situațiilor școlare, a susținerii examenelor naționale și, evident, a evitării celui mai negru scenariu, acela al înghețării anului școlar. Ele nu sunt însă agreate de întreaga suflare educațională, unii dintre actorii din sistem, și nu puțini la număr, fiind de părere că, dincolo de faptul că nu îndepărtează decât în parte pericolul contaminării cu COVID-19, acestea măresc haosul pe care l-a adus în educație (și nu numai) pandemia de Coronavirus.