Școlile rămân închise pe durata stării de urgenţă

FLORIN ANTONESCU

Cursurile în școli rămân suspendate atât timp cât va fi în vigoare starea de urgenţă, subliniază ministrul educaţiei și cercetării, Monica Anisie. Precizarea este făcută în condițiile anunțatei prelungiri a stării de urgență cu o lună, după termenul actual, care expiră la 16 aprilie.

Ceea ce uzual în această perioadă se numește „închiderea școlilor” se regăsește stabilit prin decretul dat de președintele României, Klaus Iohannis la 16 martie 2020, prin care „Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile”; în „Anexa nr. 1 măsuri cu aplicabilitate imediată” a decretului, Capitolul VII – Alte măsuri impune: „Art. 49 – Pe duratastării de urgență,cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământse suspendă”.

Oricum, accentuează ministrul educației și cercetării, activitatea școlară continuă în sistemul impus de condițiile actuale (urmând să fie emisă o reglementare în acest sens), soluţii în privința examenelor naționale vor fi anunțate în curând, până atunci continuând difuzarea de resurse pentru pregătire în vederea examenelor, iar problema înghețării anului școlar nu se pune.

Situația existentă acum în sistemul nostru educațional se regăsește la nivel european, a observat ministrul Monica Anisie: „Sunt foarte multe ţări – Estonia, Ungaria, Luxemburg, de exemplu – care nu au luat încă nicio decizie. Săptămâna aceasta vom anunţa soluţiile la care ne gândim şi pe care le luăm, şi în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, dar sub nicio formă nu se va îngheţa anul şcolar”.