Scrisoarea ministrului Educației și Cercetării către profesori: Îndemn la responsabilitate și solidaritate

Marcela GHEORGHIU

În cadrul pandemiei de coronavirus care a lovit și țara noastră, ministrul Educației și Cercetării Monica Anisie a transmis tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar o scrisoare emoționantă prin care le reamintește importanța menținerii echilibrului emoțional al elevilor, părinților acestora și întregii societăți, în această situație fără precedent cu care se confruntă, nu doar societatea noastră, ci societatea contemporană, în ansamblu. Elevii trebuie motivați să rămână, în această dificilă perioadă, conectați la educație și pentru asta este vitală crearea de contexte educaționale prin orice mijloace de comunicare.

”Traversăm cu toții o perioadă plină de provocări într-un context în care sănătatea noastră și a celor din jur este lucrul cel mai de preț de care trebuie să ne îngrijim. Măsura suspendării cursurilor a fost și este una necesară” spune Monica Anisie în scrisoarea adresată cadrelor didactice din țară. ”Conștientizăm cu toții cât ne lipsește școala, cât de mult ne dorim să ne vedem elevii și colegii. Cu toții vrem să știm în acest moment când vom reveni în sala de clasă, însă această certitudine trebuie privită în strânsă legătură cu evoluția epidemiei provocate de coronavirus în România, iar decizia pe care Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență o va lua va viza siguranța că nici un elev sau cadru didactic nu va fi infectat în momentul revenirii la cursuri. Mai mult decât oricând, noi, cadrele didactice, trebuie să contribuim la menținerea echilibrului emoțional al elevilor noștri, părinților și, nu în ultimul rând, al întregii societăți. Continuarea învățării de acasă reprezintă modalitatea prin care putem să fim alături de copiii noștri”. Monica Anisie a ținut însă să reamintească profesorilor că activitatea de acasă se va limita la găsirea de modalități de fixare a cunoștințelor căpătate la clasă și de recapitulare a temelor predate, fără predarea unor cunoștințe noi. De asemenea, elevii nu vor fi evaluați în această perioadă. Ministrul Educației a făcut apel la păstrarea unui echilibru, în sensul adaptării volumului de resurse transmis elevilor și a activităților individuale solicitate acestora în perioada pe care suntem nevoiți să o traversăm cu toții. Dat fiind contextul general actual, ”participarea la cursurile online trebuie să fie un moment așteptat de elevi, nu o presiune în plus”, scrie Monica Anisie.

În acest sens, Ministerul Educației, se mai spune în scrisoarea adresată cadrelor didactice, a idenificat instrumente și resurse digitale care pot fi utilizate la învățarea de acasă, centralizate în platforma DIGITAL pe educred.ro.

Ministrul nu a ocolit grava problemă existentă în multe școli și zone din țară, cu preponderență în cele rurale, aceea a faptului că există elevi și cadre didactice care nu dispun nici în prezent, în anul 2020, de tehnologie pentru continuarea învățării, care nu beneficiază de acces la internet, un laptop sau o tabletă. ”Vă încurajez, stimați colegi, să continuăm și în situațiile acestea învățarea, utilizând manualele din biblioteca școlii, materialele auxiliare de care dispuneți, toate acestea raportate la particularitățile de vârstă ale elevilor”.

Monica Anisie s-a referit și la pregătirea elevilor pentru examenele naționale: ”Am realizat împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare un set de cinci resurse de antrenament tip test. Acestea respectă modelul subiectului de examen. Ele au fost publicate în data de 30 martie 2020 pe rocnee.eu/testeantrenament. În data de 3 aprilie vor fi postate baremele de evaluare și de notare pe același site. Rolul acestora este de autoevaluare și calibrare a modului în care au fost redactate răspunsurile”. În sprijinul elevilor vor veni și emisiunile Teleșcoala, în cadrul cărora vor fi prezentate soluții ale acestor resurse de antrenament, cu explicațiile necesare pentru înțelegerea cât mai clară a răspunsurilor din baremele de evaluare și notare. De asemenea, ministrul a dat asigurări că, în ceea ce privește susținerea examenelor naționale atât de către elevi, cât și de către unii profesori, Ministerul Educației și Cercetării va face publice variantele la care lucrează specialiștii din cadrul MEC: ”Acestea vor fi unele oneste, realiste și transparente, adaptate contextului în care ne aflăm” se spune către finalul scrisorii ministrului Educației – un îndemn la solidaritate și responsabilitate venit într-un moment dificil din istoria noastră recentă.