Modele de subiecte pentru examenele naționale

FLORIN ANTONESCU

Ministerul Educației și Cercetării a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale – bacalaureatul și evaluarea națională de la sfârșitul gimnaziului. Sunt mai multe modele de subiecte în forma cunoscută din anii precedenți la limba și literature română, matematică, limba și literatura maternă (evaluarea națională), limba și literatura română, matematică, limba și literatura maternă, istorie, geografie, informatică, fizică, anatomie, chimie, biologie, socio-umane (bacalaureat).

Ministerul subliniază că „resursele de antrenament tip test, realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare, respectă modelul subiectului de examen. Obiectivul publicării acestor resurse este acela de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene”. Numite „resurse de antrenament”, cele publicate sunt modele „clasicizate” ca structură și dificultate, cu care se pot face simulări aproape în toată regula, neobișnuită fiind organizarea online.

Inclusiv momentul punerii la dispoziția candidaților și a profesorilor a „resurselor” este la zi, programarea simulărilor din acest an fiind stabilită pentru perioada 23 martie-3 aprilie încă din ianuarie (OMEC 3066/20 ianuarie 2020). Pentru vineri, 3 aprilie 2020, Ministerul Educației și Cercetării anunță că „baremele de evaluare și de notare vor fi publicate pe același site”, cu accentuarea că „rolul acestora este de autoevaluare și calibrare a modului în care au fost redactate răspunsurile”.

Ministerul mai anunță că „în cadrul emisiunilor Teleșcoala vor fi prezentate unele soluții ale acestor teste de antrenament, cu explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine răspunsurile din baremele de evaluare și de notare”.