Unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal se închid în perioada 11-22 martie

Unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, de stat și private vor fi inchise o saptămână și câteva zile, începand de miercuri, 11 martie, pâna pe 22 martie. Elevii stau acasă din cauza pericolului reprezentat de Coronavirus. Școala se va relua pe 23 martie, dar există și posibilitatea de prelungire, dacă va fi cazul. Membrii din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență au decis luni seară suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar, în contextul epidemiei de Coronavirus. Rămâne de văzut ce se va întampla cu examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă în funcție de evoluția situației în care ne aflăm.

Ludovic Orban – cele mai importante declarații la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență:

  • Grija noastră principală este aceea de a-i feri pe copii, pe elevi de orice risc de contaminare, risc care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală;
  • Am luat măsuri de întărire a controlului la graniță;
  • Măsura suspendării cursurilor în școli se aplică doar pentru 8 zile de curs. Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție să aibă grijă de copii în perioadele când se duc la lucru;

La Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a fost constituit un grup de lucru care a analizat posibilitatea realizării cursurilor și online. În contextul în care se va hotărî să se realizeze cursuri online, profesorii vor fi solicitați de către MEC. Înscrierile la clasa pregătitoare continuă, acestea se fac online și, dacă este necesar, calendarul de înscriere va fi prelungit.

Învățământul universitar

Fiind vorba despre autonomie universitară, instituțiilor de învățământ superior le-a fost solicitat să anunțe MEC când iau decizia suspendării cursurilor, în cadrul senatelor universităților.

Facultățile de Medicină din țară au decis să suspende cursurile și practica în spitale, până la începutul lunii aprilie.

Studenții SNSPA nu vor participa la cursuri în perioada 10-13 martie. Angajații universității, însă, își vor continua activitatea. De asemenea, toate evenimentele (conferințe, lansări de carte, workshop-uri, dezbateri etc.) care erau programate luna aceasta la sediul SNSPA vor fi anulate.

Academia de Studii Economice și Universitatea București au hotărât că nu vor suspenda cursurile momentan, nefiind înregistrat niciun caz de coronavirus.

After school-urile

After school-urile nu sunt în subordinea Ministerului Educației, așadar nu le-a putut fi suspendată activitatea. MEC nu poate interzice expunerea copiilor în spațiile publice, însă recomandă părinților să îi țină pe aceștia cât mai mult acasă.