Bilanțul unei jumătăți de secol

Sfârșit dogorâtor de iulie. Vorba poetului: „Soarele s-a topit și-a curs pe pământ“. Pur și simplu, vipia ne dobora, dar oamenii nu se lăsau. În vara anului 1969, deci în urmă cu exact 50 de ani, deci o jumătate de secol, absolveau cursurile Liceului Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți 107 tineri, care învățaseră în trei clase. Cu rucsacul în spate, care era plin de speranțe și de visuri, plecau pe cărările vieții în cele patru puncte cardinale. Vremea a trecut și, din când în când, la chemarea pământului străbun, se mai îndreptau spre Bucovina lor natală, pe care au purtat-o în suflet prin toate locurile pe unde i-au purtat valurile vieții.

Deși vipia era mare de tot, asta nu i-a împiedicat pe cei plecați în patru vânturi să se adune la întâlnirea prilejuită de împlinirea unei jumătăți de secol de la absolvirea liceului.  S-au îndreptat spre Rădăuți din București, Iași, Cluj-Napoca, Bistrița, Suceava, Timișoara, Vaslui, precum și din mai multe localități ale județului nostru. Unde mai pui c-o doamnă a venit din Iași în cârje (Silvia Firicel), având un picior fracturat, iar altă doamnă a traversat oceanul și-a venit tocmai din îndepărtata Canadă.

Foarte emoționat (cred că mi-am amintit de întâlnirea noastră) am asistat la manifestarea lor, chiar de la sosirea primului invitat care a pășit pe poarta liceului, fiind primit de cei cinci membri ai colectivului de organizare a întâlnirii: Silvia Terpovici, Gheorghe Horodincă, Gheorghe Mictar, Petrică Marțincu și Ioan Bejuscu. Dacă la sosirea cuiva izbucneau urale chiar de la intrarea lui pe poarta liceului, știam c-a fost recunoscut de departe. Dacă era primit cu tăcere și izbucneau după ce se apropia respectivul (respectiva), înseamnă că se mai schimbase.

Avându-l alături de mine pe Ionuț, cameraman, de la TV Cromtel Rădăuți, am luat câteva interviuri scurte de la doi absolvenți și o profesoară:           

„Am fost prima promoție cu 12 clase. Cei din zonă ne întâlnim mai des, chiar anual. Aceasta este o întâlnire deosebită, doar de o jumătate de secol de la absolvire. Am fost 107 absolvenți și astăzi vom fi cam o treime. Îi vom pomeni și pe cei 27 de colegi care, între timp, au trecut la cele veșnice. Întâlnirea va fi un moment de aducere aminte. Vom vorbi despre nepoți și strănepoți, nu despre realizările noastre“. (Gh. Horodincă)

„Particip pentru prima dată la sărbătorirea unei promoții la 50 de ani de la absolvirea liceului. Am emoții deosebite, mai ales că acum câțiva ani am participat și eu la sărbătorirea a 50 de ani de la absolvirea facultății. Impresionantă aniversare ați organizat aici. Felicit participanții, și-n special organizatorii, pentru efortul depus. Am profesat la acest liceu timp de 30 de ani și-mi aduc aminte cu plăcere de directorii Viforeanu, de Romenco, dar și de toți colegii de cancelarie, toți fiind niște oameni deosebiți și profesioniști desăvârșiți. Ce ani frumoși au fost!“ (prof. Petruța Bejan)

  „Am fericirea să particip la două mari evenimente: la hramul comunei Voitinel, comuna mea natală. Voi avea prilejul să mă întâlnesc cu prietenii din copilărie și cu colegii de școală generală și, poate, să joc la hora satului, precum și această întâlnire cu colegii de liceu, de care m-am despărțit acum 50 de ani. Suntem stăpâniți de emoții puternice față de colegii noștri de liceu și de aleasă recunoștință față de puternicul detașament de cadre didactice, specialiști de excepție, care ne-au pregătit temeinic pentru viață. Sunt la Cluj de 50 de ani, dar îi păstrez în inima mea pe-acești profesori, dar și pe scumpa noastră Bucovină, pe care n-am uitat-o niciodată. Voi reveni cu mare plăcere și dragoste și la următoarele noastre întâlniri, numai să fiu sănătos.“ (Mircea Ciubotaru).

Menționez că aceste scurte intervenții vor putea fi văzute de toți cetățeni municipiului Rădăuți prin intermediul Postului TV Cromtel Rădăuți.

Al doilea moment l-a constituit lecția din clasă. Doamna profesoară Petruța Bejan a fost ajutată de domnul Gheorghe Horodincă, unul dintre organizatori, care a strigat catalogul. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor care n-au mai avut răbdare și-au urcat la Cer. S-au evocat amintiri plăcute din viața de elev.

Domnul Constantin Munteanu, din Gălănești, a susținut un moment cultural de excepție: a prezentat cartea domnului Corneliu Grigorovici, „Seniori bucovineni ai spiritului“, fost elev tot aici, dar care nu s-a putut deplasa din Cluj-Napoca. Este vorba de cartea prin care distinsul medic evocă o parte din personalitățile născute și crescute, răsplătit de auditoriu cu aplauze furtunoase. Păcat că nu pot reproduce prezentarea sa.

A urmat partea a treia, tot așa de frumoasă ca și celelalte două. Toți participanții s-a deplasat la un local select din orașul Rădăuți, unde-au zăbovit îndelung în fața unor mese încărcate cu bunătăți bucovinene și stropite din belșug cu renumita țuică bucovineană, de fapt afinată. Au urmat reprize întregi de fotografii, fiecare fiind dornic să ducă în aparatul său cât mai multe amintiri și chipuri de colegi dragi. La final, exact așa ca-n amintirile lui Creangă, au jurat cu toții, câți vor fi lăsați de bunul Dumnezeu, să se întâlnească și la anul și, așa cum spune zicala „altădată o vom face și mai lată“, mai ales c-acum n-au putut-o lungi până dimineață.

Gh. DOLINSKI