Premiul I la concursul „Fancy fiesta à la française“

Sâmbătă, 8 iunie 2019, în Auditoriumul „Joseph Schmidt“, a avut loc cea de-a X-a ediţie a concursului de interpretare de cântece în limbi străine „Fancy fiesta à la française“, organizat de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (USV). O avanpremieră a Sărbătorii muzicii (Fête de la musique), organizată în lumea întreagă la data de 21 iunie. Concursul s-a desfășurat sub semnul plurilingvismului. El își propune să-i încurajeze pe copiii și adolescenții care doresc să se exprime în mai multe limbi. Concurenții au fost elevi din școlile și liceele județului Suceava, coordonați de cadre didactice (învățători, profesori de limbi străine, profesori de muzică).

Fiecare grup/cor (format din cel puțin 10 persoane) trebuie să interpeteze trei cântece, la alegere: un cântec în limba franceză, un al doilea – într-o altă limbă străină și cel de-al treilea trebuie să pună în evidență contactul dintre limbi (el trebuie să cuprindă în mod obligatoriu cuvinte care provin din cel puțin două limbi). Pot participa și studenți ai Universității sucevene, fie în grupuri, fie ca soliști. Criteriile de evaluare ale juriului sunt: alegerea cântecelor, calitatea (lingvistică și muzicală) a interpretării și atitudinea pe scenă.

Inițiatoarele acestei manifestări deosebite au fost doamnele profesoare Simona Aida Manolache şi Elena Camelia Biholaru, de la Facultatea de Litere. Organizarea a fost impecabilă.

„Concursul şi-a atins, în cei zece ani, obiectivele: a pus frumos şi eficient în valoare specificul plurilingv şi pluricultural al Literelor sucevene, a încurajat colaborarea între învăţământul universitar şi cel preuniversitar, dar şi între diferitele generaţii de profesori, studenţi şi elevi, a oferit un cadru plăcut pentru ca tinerii din şcolile şi liceele sucevene să se cunoască mai bine, să se inspire unii pe alţii“, au afirmat într-un interviu cele două doamne profesoare, inimoase și perseverente. Au participat 12 grupuri de elevi, coordonate de 20 de cadre didactice, din 10 şcoli şi licee: Şcoala Gimnazială Mihail Sadoveanu, Şcoala Gimnazială Ion Irimescu, Colegiul Naţional Nicu Gane şi Colegiul Vasile Lovinescu din Fălticeni, Şcoala Gimnazială Mihai Halunga Hănţeşti, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Şcoala Gimnazială Vereşti, Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Colegiul Economic Dimitrie Cantemir din Suceava,  Colegiul Tehnic Rădăuţi. Juriul concursului a fost format din Nicoleta-Loredana Moroşan (lector univ. dr. USV), Constantin Tiron (inspector de specialitate pentru limbi străine, Inspectoratul Şcolar Suceava), Daniela-Irina Melisch (preşedinte al Filialei Suceava a Asociaţiei Profesorilor Francofoni din România), Tamara Sabin (reprezentantă a Biroului Francez şi a profesorilor seniori), Jean-Marie Cardinet, Jacques Robert şi Emmanuel Prieur (preşedinte, respectiv membri francezi ai Association Sevriolaine d’Aide et de Partage) şi Raluca Ionesi (studentă, FLSC, USV). După dezbateri aprinse, juriul a decis ca locul I (pentru gimnaziu) să fie ocupat de Corul Fantezia al Şcolii Gimnaziale Mihail Sadoveanu din Fălticeni, coordonat de doamnele profesoare Mirabela Apopei (muzică) și Elena Paşcovici (limba franceză). Corul școlii noastre a primit și Premiul publicului.

Premiile au fost oferite de către Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Association Sevriolaine d’Aide et de Partage, Agence Universitaire de la Francophonie, Institut Français de Bucarest et de Iaşi, Délégation Générale Wallonie-Bruxelles à Bucarest şi grupul Herlitz. Aceste premii vor fi înmânate copiilor în cadrul festivității de încheiere a anului școlar.

„Felicitări! Mulțumiri părinților care ne-au sprijinit și încurajat!

M-am bucurat să descopăr în acești copii mult talent și multă dăruire. Activitatea corală implică muncă în echipă, răbdare și perseverență. Iată că munca și efortul depus au dat roade. Sunt mândră de ei și de toate realizările pe care le-am obținut împreună“, prof. Mirabela Apopei.

Prof. Elena PAȘCOVICI