Proiectul Erasmus – „În jurul râului“

Școala Gimnazială Andrei Șaguna, din Deva, prin reprezentanți săi, profesorii Tarnu Alina, coordonator preoiect, Popa Dana, directorul școlii, Popescu Diana și elevii Iancu Ioana, clasa a VIII-a, Visirin Melissa, Moldovan Bianca, clasa a VI-a, a participat, în perioada 13-18 mai 2019, la proiectul intitulat „În jurul râului“, în Anykscai – Lituania alături de școli gimnaziale din Croația și Germania.

Duminică, 12 mai 2019, am ajuns în Vilnius, Lituania. La aeroport am fost întâmpinați de cadrele didactice din Liuania participante în proiect, iar elevii cu care urmam să ne petrecem săptămâna au venit împreună cu familiile. La aeroport m-am despărțit de ceilalți copii, mergând cu fata și familia ei la Trakai, un orășel aproape de capitală, unde am vizitat un castel cu o istorie și o arhitectură impresionante. Castelul era înconjurat de apă, iar restaurantul unde am mâncat surprindea castelul în adevărata sa splendoare. Supa de sfeclă și ceplinai (un fel de plăcintă cu carne) sunt felurile de mâncare tradiționale pe care le-am încercat în acest micuț oraș.

Anykscai, unde este școala, este un orășel cu o mulțime de case cu arhitectură asemănătoare, cu o biserică impunătoare și impresionantă, o bibliotecă mare fiind puțin spus și modernă, de unde puteai să privești râul și priveliștea liniștitoare. Orașul era lipsit de agitație, era curat și îngrijit și avea o mulțime de restaurante și cafenele, iar copiii, în mare parte, erau prietenoși. Orașul împreună cu copiii și cadrele didactice au întreținut o stare confortabilă și au dat culoare întregii săptămâni.

Luni, 13 mai 2019, am fost la școală, unde a avut loc festivitatea de bun venit. În cadrul festivității, două eleve au cântat la instrumentul tradițional lituanian cu corzi, două trupe au dansat, iar la final cu toții am cântat imnul proiectului Erasmus. După festivitate, elevi ne-au prezentat școala și profesoara de biologie ne-a invitat la expoziția dumneaei de broaște de hârtie, de plastic, de porțelan, de tablouri cu broscuțe, nasturi, jucării, picturi ș.a. Am plecat de la școală împreună, toți copiii participanți, și am mers la un resturant, acolo am mâncat și ne-am cunoscut mai bine. După masă ne-am întors la școală de unde am plecat într-o excursie pe jos de-a lungul râului Sventoji. Excursia s-a terminat la muzeul de trenuri din localitate. Acolo, după ce am vizitat muzeul, fiecare dintre copii a plecat acasă, în familiile gazdă.

Marți, 14 mai 2019, am avut program pe bicicletă. Ne-am întâlnit la școală, de unde am mers cu autobuzele până la un muzeu care se afla lângă oraș. Acolo ne-au fost prezentate diferite legende, dar și atracțiile turistice și, bineînțeles, informații despre pădurea care înconjura orașul. Lângă muzeu era o stație de închiriat biciclete, am luat biciclete de acolo și am plecat în plimbare lângă râu, pe „Calea cailor“. Ne-am oprit să vizităm muzeul cailor din satul Niuronys. După care ne-am continuat drumul pe biciclete, pe lângă, respectiv prin pădure, oprindu-ne într-un sfârșit la picnic, într-un loc special amenajat. Acolo ne-am odihnit și ne-am distrat jucându-ne diferite jocuri de echipă. Am plecat de acolo, lăsând foișorul la fel cum l-am găsit, curat, și am pedalat înapoi la stația de biciclete pentru a le returna. De acolo am plecat la familiile gazdă. Seara am fost la un film în engleză cu ceilalți copiii, și trebuie să recunosc că filmul a fost foarte bine ales (Five Feet Apart).

Miercuri, 15 mai 2019, am fost în Vilnius, capitala Lituaniei. Acolo am vizitat Parlamentul Republicii Lituania, având un ghid care ne-a prezentat, ne-a explicat ceea ce se întâmplă acolo și ne-a povestit istoria clădirii ce marchează devenirea Lituaniei o republică. Am fost, de asemenea, la Catedrala Vilnius, unde am vizitat criptele de sub catedrală, ele ascundeau enigme și aveau o istorie cu adevărat impresionantă. De acolo am plecat să vizităm vechiul oraș Vilnius, acesta fiind o parte din capitala care era împărțită în două „orașe“, unul fiind modern, iar celălalt vechi. Cu acesta am încheiat vizita în capitala Lituaniei.

Joi, 16 mai 2019, am fost pe „Drumul din vârful copacilor“, unde aveai o priveliște uimitoare asupra împrejurimilor. După asta am mers să ne schimbăm pentru plimbarea în mlaștină (o denumire pentru ecosistemul care se formează în unele locuri, în jurul lacurilor) împreună cu primarul orașului. Această activitate a fost preferata mea. Mi-a plăcut în mod special priveliștea pe care o dădea lacul și micile flori albe ce erau peste tot; de asemenea, mi-a plăcut cum mlaștina te făcea să treci de la o emoție la alta, de la frica de a nu cădea în apă la entuziasmul când sari peste un mic râușor, la amuzamentul când te murdărești cu noroi, la atacul de panică atunci când cazi într-o baltă mai adâncă decât te așteptai să fie și fericirea când te vezi afară, la recunoștința pentru cel care te-a scos din noroi. Toate aceste sentimente le-am încercat și poate chiar mai multe, toate într-un loc.

Vineri, 17 mai 2019, am mers la turnul de observare din satul Bijeikiai. Vântul puternic nu ne-a permis să ne bucurăm cu adevărat de peiasjul mirific observat din turn. De acolo am plecat spre lacul Rubikiai, de unde am închiriat hidrobiciclete și ne-am plimbat pe lac. Asta a fost, de asemenea, o activitate plăcută. După câteva ore pe lac, ne-am întors la școală, unde a avut loc festivitatea de rămas-bun. Ea a constat într-un grătar în curtea școlii împreună cu toți participanții la acest proiect. Aici s-a terminat programul, restul zilei fiecare a ales ce să viziteze și să facă. Eu am fost într-un loc numit Alpine Coaster (un trenuleț care mergea repede). După asta am mers în parcul labirintelor, acolo erau labirinturi în aer liber, dar și unul în interior, din oglinzi, acesta a fost favoritul meu. Lângă acest parc era Casa pe invers, care era cu capul în jos, acoperișul fiind pe pământ, iar ușa de la intrare în aer. Am lăsat acest oraș în urmă și am mers în altul ca să vedem fântânile arteziene de pe lac dansând. Aici a fost cu adevărat frumos, soarele se scufunda în apă, iar muzica cânta, în timp ce fântânile făceau un adevărat spectacol, iar luna plină se ridica ușor pe cer. Ne-am întors acasă, unde am stat și ne-am uitat la fotografii amuzându-ne pe seama săptămânii care a trecut mult prea repede, bucurându-ne de ultimele momente pe care le împărtășeam împreună, fiindcă la ora două noaptea a trebuit să ne luăm rămas-bun.

Aceasta a fost săptămâna în Lituania, țara care a reușit să ne impresioneze pe toți pentru ordinea, frumusețea, natura, tradițiile, istoria, arhitectura, dar mai ales oamenii care o populează. A fost o săptămână în care am învățat într-un mod practic, ascultând și explorând. Și am plecat de acolo cu informații și păreri personale care ne fac o mare plăcere să le împărtășim și celorlalți colegi. Am avut parte de o săptămână plină de momente educaționale, distractive și frumoase.

Eleva Bianca MOLDOVAN, clasa a VI-a,
prof. Delia CĂRPINIȘAN