Rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, președinte al Asociației Universităților Balcanice

Începând cu luna aprilie a anului 2019, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a preluat, cu ocazia celei de-a V-a conferințe a Balkan Universities Association (BUA), desfășurată la Salonic, în Grecia, președinția BUA.

Începând cu luna aprilie a anului 2019, recto­rul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a preluat, cu ocazia celei de-a V-a conferințe a Balkan Universities Association (BUA), desfășurată la Salonic, în Grecia, președinția BUA.

Evenimentul survine după ce, la sfârșitul lunii martie a anului 2018, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a fost votat președinte în unanimitate de membrii prezenți la Adunarea Generală a Asociației.

Mircea Dumitru va face parte din consiliul director al BUA alături de fostul președinte al asociației, profesorul Leonidas Mitkas, rector al Universității Aristotel din Salonic, Grecia, de profesorul Erhan Tabakoğlu, rector al Universității Trakia, din Edirne, Turcia, de profesorul Damir Boras, rector al Universității din Zagreb, și de profesoara Nermina Hadžigrahić, rector al Universității din Tuzla, Bosnia-Herțegovina.

Alături de rectorul Mircea Dumitru, la întâl­nirea BUA de anul acesta, organizată în perioada 16-18 aprilie 2019, la Salonic au mai fost prezenți prof. univ. dr. Liviu Papadima și conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorectori ai Universității din București.

Balkan Universities Association este o asociație alcătuită din aproximativ 80 de universități din Grecia, Bulgaria, Turcia, Albania, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Serbia și România. BUA își propune să contribuie la consolidarea procesului de pace și de stabilitate în Balcani prin dezvoltarea relațiilor bi- și multilaterale de conlucrare și colaborare academică și științifică între universitățile membre. Conferințele, schim­burile de studenți și de profesori, cursurile de vară, publicațiile științifice ale profesorilor acestor universități susțin un necesar proces de cunoaștere reciprocă, de apropiere, de înțelegere și de recu­noaștere a culturii regionale și a culturilor diverse ale acestor țări.

„Colaborarea în domeniul cercetării științifice și a activităților didactice a devenit cu atât mai necesară cu cât societatea, în general, și comunitățile din zona Balcanilor, în particular, se confruntă cu noi provocări dato­rate unei dinamici tot mai accelerate a glo­ba­lizării traduse, în de­mo­­cratizarea cunoaș­te­rii și într-o mobilitate din ce în ce mai mare a studenților. În acest context, misiunea BUA este de a aduce la masa dialogului reprezentanți ai universităților din zonă, reprezentanți ai stu­den­ților, ai decidenților, ai mediului de afaceri pentru ca, împreună, să consolidăm în Balcani universități puternice și atractive pentru țările noastre și pentru studenții internaționali“, a remarcat profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

Universitatea din București își propune să susțină candidatura altor universități importante din România pentru a deveni membre ale BUA în speranța că instituțiile de învățământ superior din România pot contribui substanțial și activ la dezvoltarea cercetării științifice și a educației de calitate în această zonă. Universitatea din București este membră activă în cadrul mai multor organizații academice internaționale, între care amintim CIVIS – European Civic University, UNICA – Network of Universities from the Capitals of Europe, Black Sea University Association, EUA – European University Association și Silk Road University Network.

Pentru mai multe detalii:

Mirabela Amarandei, Purtător de cuvânt al Universității din București

Telefon: 0745 168 383, e-mail: mirabela.amarandei@unibuc.ro