Echipa României a obținut cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2018

Ministrul interimar al educației naționale, Rovana Plumb, îi felicită pe cei cinci elevi care au obținut rezultate remarcabile la a XXIII‑a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Totodată, ministrul Rovana Plumb le mulțumește profesorilor coordonatori care au pregătit cu dăruire și profesionalism lotul olimpic în atingerea acestei performanțe: două medalii de aur, o medalie de argint și două de bronz.
Elevii laureați cu aur sunt Daria Maria Hărăbor (Școala Gimnazială nr. 29 din București) și David Corneliu Turturean (Colegiul Național Ştefan cel Mare, din Suceava), în timp ce Traian Rareș Tuș (Colegiul Național Gheorghe Șincai, din Baia Mare) a fost distins cu medalia de argint. Maria Iordache (Școala Gimnazială Mihai Eminescu, din Brăila) și Vlad Roșca (Liceul Internațional de Informatică din București) au fost medaliați cu bronz.
Lotul olimpic al României a fost coordonat și însoțit de profesorii Cătălina Anca Marian (Colegiul Național Inochentie Micu Clain, din Alba Iulia) și Grigoruță Oniciuc (Colegiul Național Petru Rareș, din Piatra Neamț).
Ediţia a XXIII‑a a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie s‑a desfășurat în perioada 6‑14 octombrie, în Colombo (Sri Lanka), și a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări.
Elevii români care obțin medalii și mențiuni la olimpiadele internaționale/regionale sunt premiați, în fiecare an, de Ministerul Educ ației Naționale. De asemenea, profesorii care pregătesc elevul/elevii sunt recompensați cu un premiu în bani, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru elevul sau unul dintre elevii premiați. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat‑o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele sunt utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.
În același timp, costurile pentru participarea loturilor olimpice la competițiile internaționale sau regionale pe discipline sunt asigurate din bugetul Ministerului Educației Naționale.
Biroul de Comunicare al MEN