Manualele alternative – singura cale către educaţia de calitate!

Uniunea Editurilor din România (UER) atrage public atenţia că Legea Manualului, care va fi trimisă în curând în parlament, va avea efecte catastrofale asupra educaţiei din România. În cadrul conferinţei de presă „Manualele alternative – singura cale către educaţia de calitate!“, UER a făcut apel către părinţi, elevi şi cei cărora le pasă de învăţământul românesc să se opună public încercării de politizare a suporturilor educaţionale. De asemenea, UER a făcut apel la parlamentari să lase deoparte partizanatul politic şi să analizeze cu maximă răspundere consecinţele acestei legi.
Detaliem câteva aspecte din Legea Manualului şi proiectul de metodologie de evaluare a manualelor şcolare care dovedesc intenţia de acaparare a pieţei şi îndoctrinare a elevilor:
– Toate propunerile de manuale şcolare care sunt aprobate de comisiile de experţi prin ordin de ministru vor fi postate pe platforma www.manuale.edu.ro. Potrivit metodologiei, aprobarea manualelor este complet netransparentă.
– Pe platformă, conform actualului mod de lucru, fiecare instituţie de învăţământ va putea selecta şi comanda manualul şcolar pe care îl preferă. Puterea de a alege nu se află însă în mâinile profesorilor, ci a inspectorilor şcolari şi a directorilor instituţiilor de învăţământ, pentru că aceştia au cheia de acces în sistem şi ei transmit (sau nu – pentru că nu pot fi verificaţi) votul profesorilor.
– Propunerea de manual şcolar care îndeplineşte cele mai multe comenzi este declarată manual şcolar de bază (manual unic), editat DOAR de EDP şi tipărit DOAR de Monitorul Oficial sau Imprimeria Naţională, în tirajele indicate de opţiunile exprimate de părinţi. Acest sistem va nemulţumi majoritatea profesorilor, care vor primi manuale pe care nu le-au dorit pentru a preda în clasă. De exemplu, în cazul în care şase proiecte de manual concurează pentru „titlul“ de manual de bază, varianta câştigătoarea poate avea mai puţin de 20% din voturi! Cu alte cuvinte, 80% din profesori vor primi manuale pe care nu le-au ales!
„Ne aflăm în faţa unei încercări de confiscare a învăţământului şi a viitorului copiilor noştri. Legea Manualului Unic nu este soluţia pentru rezolvarea problemelor din educaţie. Noi cerem în primul rând organizarea din timp a licitaţiilor – să spunem cu doi ani înainte, pentru a avea timp ca manualele să fie realizate, contestate, tipărite şi distribuite astfel încât să fie pe banca fiecărui elev la începutul anului şcolar. Nu credem că este un efort atât de mare pentru Ministerul Educaţiei. În plus, milităm pentru o competiţie bazată pe calitate în cazul manualelor, aşa cum s-a întâmplat deja pentru manualele de clasa a V-a, unde criteriul preţului are o pondere de numai 15%. Propunem acest sistem pentru toate manualele alternative. De asemenea, propunem creşterea preţului de achiziţie pentru manualele cu tiraje scăzute, de sub 1.500 de unităţi, pentru a face rentabilă tipărirea acestora. Toate aceste măsuri vor garanta creşterea calităţii învăţământului şi eliminarea oricăror «crize» artificiale“, afirmă Polixeniu Anghel, director executiv UER.
Istoric
În data de 15 septembrie, Ministerul Educaţiei Naţionale a prezentat în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică devine societate pe acţiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele şcolare.
După numai cinci zile de „consultări publice“, MEN a înlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, în ciuda semnalelor de opoziţie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. În plus, în data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege a manualului şcolar. În aceeaşi zi, ministrul educaţiei îşi exprima public, fără echivoc, intenţia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP şi transformarea în unica editură cu drept de publicare a manualelor şcolare.
În data de 10 octombrie, Guvernul României a adoptat OUG privind organizarea SC Editura Didactică şi Pedagogică, făcând primul pas spre etatizarea pieţei de carte şcolară. Recent, ministrul Liviu Pop a declarat că Legea Manualului va intra în discuţia guvernului şi apoi va fi trimisă în parlament, unde va fi votată „în trei luni“. La data de 15.11.2017, pe site-ul ministerului a fost pusă în transparenţă publică şi propunerea de metodologie privind evaluarea manualelor şcolare.  (UER)