Masteranzii Erasmus+ vor beneficia de un nou sistem de împrumuturi şi de sprijin din partea foştilor studenţi

4 jos erasmusPrimele împrumuturi pentru absolvenţii înscrişi la studii de masterat în străinătate sunt acum disponibile în cadrul sistemului de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat. Acordul, care va permite alocarea de împrumuturi în valoare de până la 30 de milioane EUR, garantate de Comisia Europeană prin intermediul programului său Erasmus+, va fi semnat de MicroBank şi de Fondul European de Investiţii (FEI). Acest prim acord va oferi sprijin financiar pentru studenţii din Spania care urmează studii de masterat într-una dintre celelalte 32 de ţări incluse în programul Erasmus+ sau pentru studenţii din ţările respective care pleacă la masterat în Spania.
Sistemul de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat a fost lansat la începutul acestui an de Comisia Europeană şi de FEI printr-o invitaţie de aderare adresată băncilor. Sistemul va primi peste 500 de milioane EUR din bugetul programului Erasmus+, sumă care va contribui la strângerea unui fond de împrumuturi de până la 3 miliarde EUR destinat tinerilor Europei. În total, sistemul vizează să sprijine 200.000 de studenţi care doresc să obţină o diplomă de masterat în străinătate.
În cadrul sistemului, studenţii pot primi până la 12.000 EUR pentru un masterat de un an şi maximum 18.000 EUR pentru un masterat de doi ani. Comisia Europeană s-a asigurat că aceste împrumuturi sunt oferite în condiţii avantajoase. De exemplu, nu se solicită garanţii din partea studenţilor sau a părinţilor, rata dobânzii este avantajoasă şi există opţiuni de rambursare cu întârziere a împrumuturilor. Mai multe informaţii cu privire la acest sistem sunt disponibile pe pagina de internet dedicată împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat şi pe site-ul MicroBank.
De acum înainte, toţi studenţii care beneficiază de un grant, de o bursă sau de un împrumut Erasmus+ vor putea beneficia, de asemenea, de sprijin şi de consiliere din partea noii Asociaţii a studenţilor şi foştilor studenţi Erasmus+ (Erasmus+ Student and Alumni Association – ESAA), care va fi lansată pe 12 iunie, cu ocazia unui eveniment organizat la Bruxelles. Noua asociaţie, care va reprezenta peste 3 milioane de studenţi Erasmus+ în perioada de până în 2020, va reuni patru asociaţii existente şi reţelele lor locale – Asociaţia studenţilor şi foştilor studenţi Erasmus Mundus, Erasmus Student Network, garagErasmus (gE) şi reţeaua OCEANS. (M.G.)