ECDL pentru un Internet mai sigur – Safer Internet Day 2014

ECDL, Ziua sigurantei pe internet11 februarie 2014 a fost Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, moment punctat la Bucureşti de ECDL ROMÂNIA, împreună cu premianţii concursului „Împreună facem Internetul mai bun!” şi partenerii Sigur.info, printr-o conferinţă în cadrul căreia s-a lansat Ghidul şcolar pentru utilizarea în siguranţă a Internetului, avizat de Ministerul Educaţiei, şi concluziile cercetării Net Children Get Mobile.
Conform raportului Net Children Go Mobile, prezentat pe 11 februarie 2014 în cadrul evenimentului organizat de consorţiul Sigur.info, 51% dintre copiii cu vârste între 9 şi 16 ani din Danemarca, Irlanda, Italia, România şi Marea Britanie deţin astăzi un smartphone şi 45% îl utilizează zilnic pentru a accesa Internetul, aceştia fiind cel mai probabil expuşi la riscurile online.
Siguranţa informaţională reprezintă un aspect important într-o lume în care Internetul, în special Internetul mobil acum, câştigă din ce în ce mai mult teren. ECDL ROMÂNIA încurajează utilizarea Internetului într-un mod pozitiv, prin oferirea instrumentelor şi competenţelor care să asigure folosirea responsabilă şi utilă a mediului online şi salută apariţia Ghidului şcolar pentru utilizarea în siguranţă a Internetului, destinat cadrelor didactice şi adulţilor care doresc să lucreze cu copiii şi tinerii pe tematica utilizării fără riscuri şi cu eficienţă a Internetului.
Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet au fost premiaţi câştigătorii concursului naţional „Împreună facem Internetul mai bun!”, adresat la nivel naţional copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani, care s-a bucurat de înscrierea a peste 500 de proiecte multimedia.
Ziua Siguranţei pe Internet este un eveniment sărbătorit la nivel european, desfăşurându-se anual în luna februarie, sub egida reţelei europene „INSAFE” – European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. ECDL ROMÂNIA este partener al proiectului Sigur.info, coordonat la nivel naţional de către Organizaţia Salvaţi Copiii, şi susţinător al Zilei Siguranţei pe Internet în România.
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program. (M.G.)