Puiul de veveriţă

Puiul de veverita_OK_Page_2a Într-o dimineaţă de noiembrie, elevii din trei școli partenere din judeţul Bihor, Școala Gimnazială Benedek Elek, din Cetariu, Școala Primară Șișterea și Școala Gimnazială Nr. 16, din Oradea, s-au întâlnit pe Dealurile Oradiei. La marginea pădurii au coborât din microbuze cu speranţa unei excursii reușite, în ciuda vremii schimbătoare.
Conduși de profesorii însoţitori au pornit pe cărările pădurii pline de copaci, arbuști cu frunze în mii de culori frumoase. La un moment dat, nu departe de potecă, s-a putut observa pământul scormonit de curând de mistreţi, întâlniţi des în această zonă.
Mergând în liniște, impresionaţi de decorul minunat al toamnei, elevii au surprins două căprioare odihnindu-se sub un copac uriaș. Încercând să le fotografieze, animalele au dispărut într-o clipă în tufiș.
După o drumeţie de circa 40 de minute într-un peisaj minunat, elevii au ajuns înapoi pe un câmp întins, aproape de locul debarcării. Apărând pe rând, câte unul, câte doi, printre copaci, cu pantofii plini de noroi și cu zâmbetul pe buze, și-au făcut o serie de fotografii pentru facebook.
De pauza de mâncare nici nu au vrut să audă. Având la îndemână mingi, băieţii s-au apucat să joace fotbal și neavând la dispoziţie un teren cu marcaje, având în loc de poartă două beţe înfipte în pământ, n-au avut motive de ceartă. Au existat numai râsete și tăvăleală pe iarba moale. Fetele au jucat diferite jocuri de mișcare, organizate de profesoara de educaţie fizică.
Timpul alocat excursiei fiind scurt, a venit momentul în care fiecare și-a luat rucsacul în spate și la întrebarea carac­teristică orelor de educaţie fizică „Cine ajunge mai repede?” au alergat cu toţii către deal, la microbuze.
Parcurgerea dru­mului înapoi a fost și ea interesantă. Pe marginea drumului am întâlnit turme de oi, de vaci, de capre, care pășteau lângă drum.
Ajunși la marginea satului Cetariu, microbuzele s-au oprit. Elevii nu știau motivul.
La ușa microbuzului a apărut un copil din sat, ţinând în mână un pui de veveriţă foarte drăguţ. Excursioniștii au fost atât de sur­prinși, încât n-au știut ce sa facă mai întâi, să-l atingă sau să-l foto­grafieze. Toţi cei care văd fotogra­fiile făcute în excursie sunt încân­taţi de pui.
Atât elevii, cât și părinţii lor au apreciat foarte mult felul în care a fost realizată excursia și abia așteaptă să revină în acele locuri. Până atunci comentariile și like-urile pe facebook între elevii școlilor partenere iau amploare. Mulţi întreabă care va fi soarta puiului de veveriţă. El a fost găsit de tatăl copilului care l-a adus să ni-l arate. Acum este ţinut acasă, unde are parte de o îngrijire foarte bună. Conform promisiunilor copilului și ale tatălui, la primăvară, când se va face cald și puiul va fi în stare să-și găsească singur mâncare, va fi lăsat liber în locul unde a fost găsit.
Este bine ca atât copiii, cât și adulţii să cunoască animalele în mediul lor natural, să le admire, să le ocrotească, și să nu le distrugă mediul în care trăiesc.
Prof. Andrea Molnár,
Ș
coala Gimnazială Nr. 16, Oradea,
Prof. Gyózó Molnár,
Ș
coala Gimnazială Benedek Elek, Cetariu