Referendum pentru declanșarea acțiunilor de protest

Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret a luat act cu surprindere de declarațiile primului ministru al României, domnul Victor Viorel Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexării salariilor în anul 2014. FSE Spiru Haret consideră că fără o majorare a veniturilor angajaților din învățământ, începând cu 1 ianuarie 2014, sistemul va reacționa prin ample acțiuni de protest. „Promisiunile făcute de actuala guvernare au creat o stare de așteptare în educație. Nu poți să ieși să spui că învățământul trebuie să fie prioritate națională, să spui că angajații din învățământ trebuie recompensați la adevărata lor valoare și pe urmă să vii să amâni orice negociere privind salarizarea personalului din școli. Pot să îl asigur pe domnul Ponta că nu vom accepta această situație și vom reacționa. Mai mult decât atât, țin să îi amintesc premierului că a ajuns în această funcție și în urma votului dat de angajații din învățământ, care au fost privați de aproape toate drepturile de fosta guvernare. Nu trebuie uitat că veniturile din învățământ sunt cu circa 30% mai mici decât erau în 2009, în condițiile în care ceilalți bugetari și-au recuperat tăierile salariale”, a declarat Marius Nistor, președinte FSE Spiru Haret.
În primă fază, sindicatele afiliate FSE Spiru Haret vor organiza săptămâna viitoare întâlniri cu parlamentarii – pe plan local – pentru a le expune problemele cu care se confruntă la ora actuală angajații din sistemul de învățământ și vor picheta sediile prefecturilor. În măsura în care aceste acțiuni nu vor avea efectul scontat, începând cu 1 noiembrie, FSE Spiru Haret va demara acțiuni de protest la nivel național, care pot culmina cu blocarea anului școlar și închiderea unităților de învățământ.
Aceste acțiuni vin după ce, de la începutul acestui an școlar, FSE Spiru Haret a încercat prin diferite mijloace să determine actualul Guvern să-și reconsidere poziția față de sistemul educațional.
Printre revendicările FSE Spiru Haret se numără: modificarea legii educației, alocarea a 6% din PIB pentru învățământ, o lege specială pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, debirocratizarea actului educațional, depolitizarea sistemului de învățământ preuniversitar și deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare și nedidactice. (Departamentul Comunicare și Imagine al FSE Spiru Haret)