Ziua Mondială a Educației – 5 octombrie 2013 – Apel pentru Educație!

Starea actuală a învățământului românesc, generată de subfinanțarea cronică din ultimii 23 de ani, impune luarea unor decizii urgente, hotărâtoare și curajoase, care să așeze țara noastră în rândul țărilor dezvoltate. Reformele promovate de diverși miniștri, indiferent că au fost bune sau rele, toate au eșuat. După 23 de ani de schimbări suntem mai rău decât la început.
Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret consideră că învățământul românesc a ajuns într-un punct fără de întoarcere și funcționează încă pe sistem de avarie, în virtutea inerției, fără o direcție precisă. Cadrele didactice sunt nemotivate, elevii văd școala ca o corvoadă, iar societatea, în general, consideră sistemul educațional ca fiind neperformant și nealiniat la cerințele actuale.
Într-o țară ca România, în care sistemul de valori este viciat de vedete de carton și de unii politicieni de cabaret, considerăm că singura șansă este investiția masivă în educație.
O astfel de măsură este așteptată atât de elevi, studenți, părinți, cât și de angajații din învățământ. Deși ne dorim, nu cerem ca fondurile alocate educației să fie la nivelul celor din UE. Solicităm însă ca măcar procentul din PIB alocat învățământului să fie similar cu media europeană, care este de 6%. Acest procent este înscris și în Legea Educației, care însă nu a fost respectată niciodată.
Considerăm că, fără o investiție la nivelul din lege, fără o majorare reală a salariilor din învățământ, fără deblocarea posturilor neocupate, educația nu poate fi transformată într-o forță de progres și dezvoltare. Pentru ca acest lucru să devină realitate, este nevoie de o decizie politică luată în cunoștință de cauză și respectată indiferent de partidul aflat la guvernare.
Cu deosebită considerație, Marius Ovidiu NISTOR, Președinte FSE Spiru Haret