Vizita ministrului Educației, Remus Pricopie, în județul Mureș

vizitaÎn perioada 4-5 octombrie 2013, în localitatea Sovata, din județul Mureș, a avut loc Conferința Județeană a Sindicatului din Învățământ Spiru Haret, Mureș, întâlnire dedicată zilei de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educatorului. Principalii organizatori care fac parte din Biroul Executiv al Sindicatului din Învățământ Spiru Haret, Mureș, au fost: Ioan Săcărea – președinte, Maria Rezi – primvicepreședinte, Virgil Ignat – secretar general, Ioan Marinescu – vicepreședinte, Vasile Constantin – vicepreședinte, Horațiu Roman – vicepreședinte, Ovidiu Pasc – vicepreședinte, și Aurora Pop – secretară.
Alături de cei 130 de lideri de sindicat din județul Mureș au participat și reprezentanți ai FSE Spiru Haret, Marius Nistor – președinte, Tudor Spiridon – secretar general, Virgil Popescu – primvicepreședinte, Teodor Fârțonea – primvicepreședinte, Ancuța Cordiș – vicepreședinte, Diana Sarca – membru Biroul Executiv, Ioana Voicu – consilier juridic, Teodora Banas – consilier juridic, Dragoș Neacșu – director comunicare și imagine; reprezentanți ai UJSL Mureș, Filiala CNSLR Frăția, Orlando Călin Cociș – președinte, Maria Dăndărău – secretar general, Dumitru Boantă – vicepreședinte, precum și Ștefan Someșan – inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Invitatul-surpriză la acest eveniment a fost ministrul Educației, Remus Pricopie.
Doamna Maria Rezi a deschis lucrările conferinței, după care a dat cuvântul domnului Ioan Săcărea, președintele Sindicatului din Învățământ Spiru Haret, Mureș, care a prezentat invitații și programul lucrărilor. Vineri, 4 octombrie, lucrările conferinței s-au desfășurat în două etape. În prima etapă au rostit scurte alocuțiuni invitații, iar în a doua etapă, domnul Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, a fost moderatorul unui dialog, liderii de sindicat adresând întrebări generale sau specifice din domeniu.
Sâmbătă, 5 octombrie, s-au reluat lucrările conferinței în prezența ministrului Educației, domnul Remus Pricopie. Domnia sa a prezentat starea învățământului românesc și perspectivele de viitor, după care a răspuns întrebărilor adresate de liderii de sindicat. Majoritatea întrebărilor s-au referit la modificările de legislație, reducerea birocrației, legea salarizării și finanțarea învățământului. Fiecare lider de sindicat prezent la conferință a primit un steguleț pe care erau inscripționate cererea a 6% din PIB pentru învățământ și apelul pentru educație.
În final, principalele concluzii au atras atenția domnului ministru, cât și a Puterii, subliniind faptul că lucrătorii din învățământ vor susține reforma, dar în cazul derapajelor nu vor ezita să protesteze și să sancționeze Puterea prin forme și mijloace specifice. S-a desprins o concluzie unanimă: „Suntem săraci, muncim mult, suntem responsabili, dar nu suntem nici hoți, nici corupți”.
Mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Educației a fost transmis de Ioan Săcărea, președintele Sindicatului din Învățământ Spiru Haret, Mureș: „Ziua Mondială a Educației este sărbătorită pentru prima dată de UNESCO în 1994. La 5 octombrie 1966 este semnat actul privind condițiile de muncă, dar și statutul de cadru didactic, în baza recomandărilor făcute de UNESCO și Organizația Internațională a Muncii. Pe 5 octombrie mapamondul își sărbătorește dascălii. Este recunoscut, astfel, meritul lor în formarea culturii, valorilor și moralei unei societăți. Educația stă, indiscutabil, la baza evoluției pozitive a unui stat. Trecând cu vederea lista infinită a problemelor din educație, e o zi festivă! Să ne amintim deci de anii devenirii noastre, de dascălii care ne-au marcat existența și ne-au format ca oameni. La mulți ani, dragi colegi!”
Prof. Constantin BOGOȘEL, Sindicatul din Învățământ Spiru Haret, Mureș