Top 20 al celor mai performante sisteme educaționale din lume

Sisteme educationaleÎntr-un Top 20 al celor mai performante sisteme de educație din lume, Finlanda este performerul absolut, Germania ocupă poziția 15, SUA ocupă poziția 17, urmată fiind – atenție! – de Ungaria pe poziția 18, iar Franța nu există deloc. Cea care a realizat acest top este Compania britanică Pearson. Aceasta a analizat date privind sistemele educaționale din 39 de țări și o regiune din America (de Nord și de Sud), Europa, Asia și Australia.
Topul a fost realizat în funcție de ratele absolvirii (între 2006 și 2010), rata înscrierii la facultate, dar și de rezultatele obținute de elevi la o serie de teste universale susținute o dată la trei sau patru ani, în domenii precum matematică, științe și competențe lingvistice.
Primul loc în clasamentul general l-a obținut Finlanda, țară care are unii dintre cei mai bine pregătiți profesori din lume. Potrivit unei analize realizate de BBC, finlandezii prețuiesc foarte mult meseria de profesor, au programe educaționale competitive și inclusiv profesorii de școală primară au cel puțin studii de masterat. Un alt aspect care deosebește Finlanda de alte țări este faptul că municipalitățile și chiar școlile au posibilitatea de a modifica programa școlară națională. „Avem încredere în profesorii noștri pentru că au fost foarte atent selectați. Li se oferă multă libertate și responsabilitate în a adapta materia la nevoile fiecărui copil”, precizează Prof. Kristina Kumpulainen, de la Universitatea din Helsinki.
Următoarele patru locuri în topul internațional sunt ocupate de sisteme educaționale din Asia: Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia și Singapore (în această ordine). Coreea de Sud pune foarte mare accent pe examene, iar programa școlară este structurată ca să răspundă strict cerințelor examenelor naționale. Mai mult, examenele sunt considerate evenimente foarte importante în societate. De exemplu, în cazul testelor de admitere la facultate cu foarte mulți candidați, traficul în zona universității este oprit, iar avioanele sunt deviate pentru a reduce la minimum zgomotul care i-ar putea deranja pe studenți.
Regatul Unit al Marii Britanii ocupă locul al șaselea în topul sistemelor educaționale, fiind urmat de Olanda, Noua Zeelandă și Elveția. Top 10 se încheie cu Canada și Top 20 cu Rusia. În top 20 apare și Ungaria, care ocupă locul 18, imediat după Statele Unite ale Americii (locul 17). România s-a numărat și ea printre țările analizate, fiind plasată pe locul 32, în penultima grupă de țări, cu un sistem educațional sub medie, alături de Chile (locul 33).  Ultimele locuri au revenit Indoneziei, Braziliei și Mexicului.
Potrivit lui Michael Barber, consultant educațional al companiei care a realizat topul, sistemele educaționale de succes au în comun faptul că acordă un statut important profesorului și că au „cultura” educației. Realizatorii studiului concluzionează că finanțarea educației este importantă, însă nu la fel de importantă precum atitudinea societății față de educație. (M.G.)