Conferința privind implementarea programelor de studii universitare și de cercetare „Move Europe beyond the crisis”

Ministrul Remus Pricopie și ministrul delegat Mihnea Costoiu au participat la conferința privind implementarea programelor de studii universitare și de cercetare, prin accesarea fondurilor structurale, Move Europe beyond the crisis
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, au participat miercuri, 1 octombrie, la conferința-dezbatere Move Europe beyond the crisis. Evenimentul, adresat în special studenților, s-a desfășurat în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, sub coordonarea lui Koos Richelle, director general pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri sociale și Incluziune, în cadrul Comisiei Europene.
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a subliniat necesitatea abordării transversale a problematicii dezvoltării în domeniul educației cu sprijinul fondurilor europene. Ministrul a precizat că, atunci când învățăm un copil să utilizeze tehnologia de ultimă generație, nu trebuie să uităm că același copil are nevoie de o școală utilată cu energie și resurse materiale necesare desfășurării activității de învățare. Ministrul a subliniat că, deși în majoritatea lor unitățile școlare sunt dotate corespunzător, există alte 1.400 de asemenea unități transformate în șantiere și nefinalizate, unde copiii nu pot primi educație la standarde ridicate.
Ministrul delegat Mihnea Costoiu a apreciat participarea consistentă și constantă a comunității academice în proiectele finanțate din fonduri structurale. Ministrul delegat a arătat că rata de succes academic este dată de creșterea calității actului de educație și de cercetare în mediul universitar, iar beneficiarii direcți sunt atât profesorii, cât și studenții.
Koos Richelle, directorul general pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, a subliniat legătura directă dintre rezolvarea crizei economice și educarea și reconversia resursei umane. Koos Rochelle a arătat că, din nefericire, România se clasează printre ultimele locuri între țările UE în ceea ce privește accesarea programului Long Life Learning, respectiv ușor peste 3% nivel de accesare. Programul permite educarea pe tot parcursul vieții și a persoanelor care, chiar dacă ieșite din sistemul de învățământ și la o vârstă înaintată, ar putea să beneficieze de specializare și reînvățare pe un anumit domeniu de competență.
Dezbaterea Move Europe beyond the crisis a fost organizată de Directoratul General pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri sociale și Incluziune al CE, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul a făcut parte din programul vizitei pe care directorul general Koos Richelle a efectuat-o în România în perioada 30 septembrie – 1 octombrie. (Biroul de Presă al MEN)